Chia sjemenke su glavni izvor zdravlja: Evo šta sve liječi i zašto ga moramo stalno jesti.

521
Foto; Flickr.com. By Larry Jacobsen licencesed under CC BY 2.0

Uprkos svojoj maloj veličini, chia sjemenke pune su važnih hranjivih sastojaka. Oni su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina , bogatih antioksidantima , i onipružaju vlakna, gvožđe i kalcijum. Omega-3 masne kiseline pomažu u podizanju HDL holesterola , “dobrog” holesterola koji štiti od srčanog i moždanog udara .

Prednosti

Biljna hrana već je dugo povezana sa smanjenim rizikom od mnogih nepovoljnih zdravstvenih stanja, uključujući gojaznost , dijabetes , bolesti srca i ukupnu smrtnost. Dokazano je da podržavaju zdrav ten, povećanu energiju i ukupnu manju težinu.

Chia i snaga vlakana

Najlakši način da povećate unos vlakana je jesti više biljne hrane poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki i neprerađenih žitarica. Samo jedna unca chia sjemenki daje 10 grama vlakana, što je gotovo polovina dnevne preporuke za žene starije od 50 godina.

Foto: pixabay.com

Gubitak težine

Hrana bogata vlaknima pomaže ljudima da se duže osjećaju sitima, a obično imaju manje kalorija. Dokazano je da povećani unos vlakana i dijeta bogata vlaknima pomažu u gubitku kilograma.

Liječenje divertikuloze

Pokazalo se da dijeta bogata vlaknima smanjuje prevalenciju pojačanih pojava divertikulitisa upijajući vodu u debelo crijevo i olakšavajući prolazak creva. Ako se zdravo hranite vlaknima, s puno voća i povrća, možete smanjiti pritisak i upale u debelom crijevu.

Kardiovaskularne bolesti i holesterol

Nedavna istraživanja pokazala su da prehrambena vlakna mogu igrati ulogu u regulaciji imunološkog sistema i upale. Na taj način može smanjiti rizik od stanja povezanih s upalama kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak i gojaznost.

Dijabetes

Iako nema mnogo studija o uticaju chia na glukozu u krvi i rezistenciju na inzulin ,studija sugeriše da chia sjemenke mogu imati sposobnost pretvaranja glukoze u ugljikohidrate s usporenim oslobađanjem. To bi moglo imati pozitivan efekat na ljude sa dijabetesom tipa 2 . Dijeta bogata vlaknima povezana je sa manjim rizikom od razvoja dijabetesa, a jedenje obroka bogate vlaknima pomaže u održavanju šećera u krvi stabilnim.

Omega-3 u borbi protiv bolesti srca

Istraživanja sugeriraju da omega-3 mogu smanjiti rizik od tromboze i aritmija , poremećaja koji mogu dovesti do srčanog udara, moždanog udara i iznenadne srčane smrti.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Source featured image: Flickr.com. By Larry Jacobsen licencesed under CC BY 2.0

Izvor: medicalnewstoday.com

SHARE

LEAVE A REPLY