Celer je kralj zdravlja: Evo šta sve liječi žašto ga trebate pod hitno uvrstiti u ishranu.

251
Foto: pixabay.com

Celer zapravo ima brojne zdravstvene prednosti koje vas mogu iznenaditi. Evo pet razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o dodavanju celera u svoju prehranu.

1. Celer je sjajan izvor važnih antioksidansa.

Antioksidanti štite ćelije, krvne sudove i organe od oksidativnog oštećenja. Celer sadrži vitamin C, beta karoten i flavonoide. U jednoj stabljici postoji najmanje 12 dodatnih vrsta antioksidativnih hranjivih sastojaka. Također je prekrasan izvor fitonutrijenata, za koje se pokazalo da smanjuju slučajeve upale u probavnom traktu, ćelijama, krvnim sudovima i organima.

Foto: pixabay.com

2. Celer smanjuje upalu.

Kronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući artritis i osteoporozu. Sjeme celera i sam celer sadrže približno 25 protuupalnih spojeva koji mogu pružiti zaštitu od upala u tijelu.

3. Celer podržava probavu.

Iako njegovi antioksidativni i protuupalni hranjivi sastojci pružaju zaštitu cijelom probavnom traktu, celer može pružiti posebne blagodati želucu. Pokazalo se da polisaharidi na bazi pektina u celeru, uključujući spoj poznat kao apiuman, smanjuju broj čireva na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i moduliraju želučane sekrecije u istraživanjima.

Foto: pixabay.com

4. Celer je bogat vitaminima i mineralima s niskim glikemijskim indeksom.

Uživat ćete vitamine A, K i C, kao i minerale poput kalijuma i folata kada jedete celer. Takođe sadrži malo natrijuma. Uz to, ima nizak glikemijski indeks, što znači da ima polagan, stabilan učinak na šećer u krvi.

5. Celer djeluje alkalizirajući.

Uz minerale poput magnezijuma, gvožđa i natrijuma, celer može imati neutrališući učinak na kiselu hranu – a da ne spominjemo činjenicu da su ti minerali neophodni za bitne tjelesne funkcije.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY