Čaj za preporod organizma: Pomaže kod želučanih smetnji, grčeva, proljeva, ali to nije sve

220
Foto: Flickr.com. By Tory licencesed under CC BY-SA 2.0

KUTIJU s čajem od kamilice ima gotovo svaki dom. Što sve liječi običan čaj od kamilice? Terapeutska svojstva kamilice su dugo poznata, te su je koristile još drevne civilizacije. Jedan od najčešćih načina konzumiranja kamilice je pripremanje čaja, a dobrobiti koje nam donosi potaknut će vas na svakodnevnu konzumaciju.

Ublažava nesanicu

Ako imate problem s nesanicom ili ste cijeli dan bili pod stresom, ispijanjem čaja od kamilice prije spavanja pomoći ćete organizmu opustiti se. Kamilica sadrži flavonoide koji se vežu u mozgu i pospješuju osjećaj opuštenosti i pospanosti, te smanjuju nesanicu.

Smanjuje grčenje mišića i menstrualne boli

Upravo zbog svog umirujućeg svojstva, čaj od kamilice može smanjiti grčenje mišića i menstrualne boli.

Foto: pixabay.com

Poboljšava probavu

Kamilica je vrlo nježna i koristi ste za relaksaciju uznemirenog želuca i kao pomoć pri probavi. Ako patite od čestih grčeva u trbuhu, nadutosti nakon jela ili simptoma kao što su mučnina, proljev ili sindrom iritabilnog crijeva, pokušajte u svoju svakodnevicu dodati 2-3 šalice čaja od kamilice.

Povećava emocionalno zdravlje

Jedna od prednosti redovne upotrebe čaja od kamilice je što pruža podršku našem emocionalnom zdravlju i pomoć da lakše preživimo stres. Ispijanje čaja od kamilice na poslu je odlično za opuštanje i poticanje osjećaja smirenosti. Za potpuni efekt, možete popiti jedan čaj prije odlaska na posao, a jedan nakon što se vratite s posla kako biste se oslobodili nakupljenog stresa tijekom dana, navodi The Free Range Life.

Osim toga, možete dodati šalicu svježe skuhanog čaja od kamilice u svoju kupku i tako dodatno ublažiti stres.

Smanjivanje i uklanjanje stresa je veoma važno, jer je naš organizam složen sustav i stres može utjecati na naše tijelo. Na primjer, kada smo pod stresom možemo imati probleme s probavom. Zato smirujuće i sedativno prirodno djelovanje kamilice može biti dobro za naš živčani sustav, kako s emocionalne, tako i s tjelesne strane.

Jača imunitet

Čaj od kamilice ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što ga čini efikasnim prirodnim sredstvom u borbi protiv bolesti. Također, odličan je za uklanjanje osjećaja umora. Osim ispijanja, čaj od kamilice može se koristiti za inhalaciju kod prehlade, infekcijskih i alergijskih oboljenja sinusa i dišnih puteva.

Liječi kožna oboljenja

Kamilica se stoljećima koristila za liječenje kožnih oboljenja, kod smirivanja iritacije kože, za liječenje rana. Čaj od kamilice može poslužiti za njegu lica, smirivanje ekcema, osipa, kao i za smanjenje modrica i opeklina od sunca.

Protuupalna svojstva u čaju od kamilice mogu pomoći svima koji pate od akni ili ožiljaka od akni. Dovoljno je namočiti vatu u čaj od kamilice, staviti ju na problematična mjesta i ostaviti djelovati 5-10 minuta. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, ispijanje čaja od kamilice blagotvorno djeluje na našu kožu iznutra, čineći da izgleda zdravije i mlađe.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Tory licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: index.hr / thefreerangelife.com

SHARE

LEAVE A REPLY