Brokoli je idealan lijek za srce: Evo šta sve liječi i zašto je neophodan za zdrav organizam.

355
Foto: pixabay.com

Brokula je razgranato, zeleno povrće s ljubičastim ili češće zelenim pupoljcima. Pripada porodici krstašica, zajedno s karfiolom, kupusom i keljem, a može se jesti sirovo ili kuhano.

Nutritivne prednosti brokule

Tijekom godina bilo je mnogo zdravstvenih tvrdnji o brokuli i bi li se mogla označiti kao „superhrana“ ili ne, ali njen profil bogat hranjivim tvarima nudi neke stvarne zdravstvene prednosti. Brokula je dobar izvor vlakana i proteina, a sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum, selen i magnezijum, kao i vitamine A, C, E, K i dobar niz vitamina B, uključujući i folnu kiselinu.

Foto: pixabay.com

Da li je brokula dobra za zdravlje srca?

Studija Nutrition Research otkrila je da konzumiranje brokule na pari redovno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjenjem ukupne količine holesterola u tijelu. Drugo istraživanje u SAD-u također je otkrilo da povećanje povrća u prehrani, posebno krstastog povrća poput brokule, može smanjiti rizik od srčanih bolesti .

Može li brokula pomoći u izgradnji snažnih kostiju?

Vitamin K neophodan je hranjivi sastojak potreban za zgrušavanje krvi i može igrati važnu ulogu u održavanju zdravih i jakih kostiju. Iako su potrebna dodatna istraživanja, postoje dosljedni dokazi da vitamin K može poboljšati zdravlje kostiju općenito, kao i povećati mineralnu gustinu kostiju i smanjiti stopu prijeloma kod onih koji imaju osteoporozu.

Imajte na umu da ako uzimate razrjeđivače krvi kao što je varfarin, morate voditi računa o svojoj potrošnji vitamina K, jer on može doći u interakciju s lijekovima , zato provjerite kod svog ljekara opće prakse prije bilo kakvih promjena u prehrani.

Foto: pixabay.com

Je li brokula dobra za zdravlje očiju?

Brokula sadrži određene karotenoide zvane lutein i zeaksantin koji su u studijama 2006. i 2003. povezani sa smanjenim rizikom od poremećaja oka povezanih sa starenjem, poput katarakte i degeneracije makule. Noćno sljepilo je takođe povezana sa nedostatkom vitamina A . Brokula sadrži beta-karoten koji tijelo pretvara u vitamin A.

Može li brokula pomoći u prevenciji raka?

Iako ne postoje pojedinačne „superhrane“ koje mogu spriječiti rak, a određeni faktori rizika za rak nisu povezani s prehranom, postoje dokazi da zdrava prehrana može smanjiti rizik od raka . Ključna komponenta brokule je fitokemikalija poznata kao sulforafan, koja brokoli također daje blagi gorak okus.

Studije su pokazale da sulforafan može igrati ulogu u jačanju detoksifikacije toksina u zraku , kao što je dim cigareta, i mogao bi pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma . Daljnja istraživanja sugeriraju da brokula može imati antikancerogena svojstva i da može smanjiti rizik od raka prostate .

Klice brokule zapravo su koncentriraniji izvor ovih spojeva koji se bore protiv raka . Oni se lako mogu niknuti iz sjemena na vašoj prozorskoj dasci, baš kao i uzgoj kresine.

Foto: pixabay.com

Je li se brokula najbolje jesti sirova ili kuhana?

Izvještaj Journal of Agriculture and Food Chemistry iz 2008. godine otkrio je da je ključanje i kuhanje na pari najbolje za očuvanje antioksidativnog statusa brokule, ali da kuhanje može uništiti vitamin C. Međutim, drugo istraživanje pokazalo je da je sirova brokula bila najbolja kada je u pitanju očuvanje nivoi sulforafana . Ukratko, jedete li brokulu sirovu ili kuhanu, to je dragocjen dodatak uravnoteženoj prehrani.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: bbcgoodfood.com

SHARE

LEAVE A REPLY