Borovnice su kraljice zdravlja: : 7 zdravstvenih blagodati Borovnica za koje malo ko zna.

418
Foto: pixabay.com

Svježe borovnice popularna su ljetna poslastica. Imaju slatkast okus, sočni su i hranjivi. Borovnice se mogu jesti svježe ubrane ili uvrštene u razne recepte. Mogu se kupiti i smrznute. Vrsta flavonoida nazvana antocijanin daje borovnicama mnoge njihove zdravstvene dobrobiti. Flavonoidi su biljni spojevi koji često imaju snažno antioksidativno dejstvo.

Zdravstvene prednosti

1) Održavanje zdravih kostiju

Borovnice sadrže gvožđe, fosfor, kalcijum , magnezijum , mangan, cink i vitamin K. Svaka od njih je komponenta kosti. Odgovarajući unos ovih minerala i vitamina doprinosi izgradnji i održavanju koštane strukture i snage.

2) Zdravlje kože

Kolagen je sistem podrške kože. Oslanja se na vitamin C kao esencijalni hranjivi sastojak i pomaže u sprečavanju oštećenja kože uzrokovanih suncem, zagađenjem i dimom. Vitamin C takođe može poboljšati sposobnost kolagena da zagladi bore i poboljša ukupnu teksturu kože. Borovnica je idealno voće bogato vitaminom C.

Foto: pixabay.com

3) Snižavanje krvnog pritiska

Održavanje niskih nivoa natrijuma neophodno je za održavanje krvnog pritiska na zdravom nivou. Borovnice ne sadrže natrijum.

4) Upravljanje dijabetesom

Studije su otkrile da ljudi sa dijabetesom tipa 1 koji jedu dijetu bogatu vlaknima imaju nizak nivo glukoze u krvi. Borovnice su idealno voće bogato vlaknima. Takođe borovnice smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Foto: pixabay.com

5) Zaštita od bolesti srca

Sadržaj vlakana, kalijuma, folata , vitamina C, vitamina B6 i fitonutrijenata u borovnicama podržava zdravlje srca. Odsustvo holesterola iz borovnica takođe je korisno za srce. Sadržaj vlakana pomaže u smanjenju ukupne količine holesterola u krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

6) Sprečavanje raka

Vitamin C, vitamin A i razni fitonutrijenti u borovnicama djeluju kao snažni antioksidanti koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala povezanih s bolestima. Istraživanja sugerišu da antioksidanti mogu inhibirati rast tumora , smanjiti upalu u tijelu i pomoći u odvraćanju ili usporavanju raka jednjaka, pluća, usta, ždrijela, endometrijuma, gušterače, prostate i debelog crijeva .

Foto: pixabay.com

7) Zdrava probava, gubitak kilograma i osjećaj sitosti

Borovnice pomažu u prevenciji zatvora i održavanju pravilnosti zdravog probavnog trakta zbog sadržaja vlakana. Dijetalna vlakna su takođe prepoznata kao važan faktor u gubitku kilograma i upravljanju težinom funkcionišući kao „sredstvo za povećanje volumena“ u probavnom sistemu. Hrana bogata vlaknima povećava sitost ili osjećaj sitosti i smanjuje apetit.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: medicalnewstoday.com

SHARE

LEAVE A REPLY