Nekoliko zdravstvenih dobrobiti Kukuruza: Sedam razloga zašto ga naše tijelo voli

589
Foto: pixabay.com

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka. Ali osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata hranjiva svojstva.

Nutritivna svojstva

Šoljica kuhanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma. Kukuruz ne sadrži holesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća. Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.

Foto: pixabay.com

Benefiti za zdravlje

Smanjuje rizik od kardio vaskualrnih bolesti, Smanjuje apsorpciju holesterola u tijelu, Kontrolira dijabetes i hipertenziju, Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida, Regulira probavu, Jača kosti, Djeluje pozitivno na kožu i vid.

Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a želite li maksimalno uživati u njegovom okusu donosimo najbolji recept za kuhani kukuruz.

Ovo su čudesne zdravstvene prednosti kukuruzne svile za koje većina ne zna, a morali bi! Ono što svi volimo jeste kuhani kukuruz. Osim što je ukusan i vrlo je zdrav. Vjerovatno kada jedete kukuruz odvajate kukuruznu svilu.

To nemojte raditi jer je vrlo zdrava, a u ovom članku ćemo navesti neke ljekovitosti kukuruzne svile i ubijediti vas da je ne trebate odvajati:

Sprječava nastanak kamenja u bubrezima, a djeluje i kao prirodan diuretik te pospješuje mokrenje tj. izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Kako biste još spriječili nastanak kamenca, trebate manje soliti i zdravo se hraniti.

Ako unosite puno soli i masti, štetite vašim bubrezima i doći će do nastajanja kamenca. Kukuruzna svila vam može pomoći i da snizite nivo šećera ili holesterola u krvi. Naravno, nipošto ne konzumirati u velikim količinama.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: zadovoljna.hr

SHARE

LEAVE A REPLY