Zdravstvene koristi crne Zove: Čarobne bobice koje štite srce, regulišu zatvor a idelane su za disajne puteve.

464
Foto: pixabay.com

Šta je bazga? Iako ne postoji jedinstveni lijek za liječenje bolesti, pristalice bazge kažu da je voće jedno od najsvestranijih rješenja za ono što vas muči.

Širom svijeta postoji oko 30 vrsta biljaka i drveća bazge. Evropska verzija (poznata i kao Sambucus nigra ) je ona koja je najuže povezana sa vašim zdravljem i ozdravljenjem. Njegova istorija seže čak u 400. godinu prije nove ere, a Hipokrat, “otac medicine”, nazvao je starije drvo svojim “sandukom s lijekovima”. Danas se u narodnoj medicini bazga smatra jednom od najljekovitijih svjetskih biljaka.

Foto: pixabay.com

Zdravstvene koristi od bazge

Bobice i cvijeće bazge prepuni su antioksidansa i vitamina koji mogu ojačati vaš imunološki sistem . Oni bi mogli pomoći u ukroćenju upala , umanjiti stres i zaštititi vaše srce. Neki stručnjaci preporučuju bazgu da spriječi i ublaži simptome prehlade i gripe.

Takođe se koristi kao tretman za:

Zatvor, Bolovi u zglobovima i mišićima, Infekcije koje utječu na vaše disanje, Glavobolja, Vrućica, Bubrežni problemi, Epilepsija, Manji uslovi kože, Stres, HIV i AIDS.

Učinak bazge

Bazga dobiva veliku podršku kao ljekovito sredstvo putem usmenih predaja i priča starih žena, ali njen uspjeh u medicinskim testovima manje je definitivan. Drugim riječima, ako se želite boriti protiv gripe, ne zaboravite na injekciju gripe .

Prehrana bazge

Bobice bazge sadrže puno vitamina C (52,2 miligrama po šalici) i dijetalnih vlakana (10,2 grama po šalici). Jedna šolja bazge sadrži i: 26,7 grama ugljenih hidrata, 0,7 grama masti, 1 gram proteina.

Bazga koristi

Baš kao što je upotreba bazge široka, oblici u kojima dolazi su mnogi, uključujući sirupe, gumije, pastile, tablete i čajeve. Takođe se koristi u: Boje za hranu, Losioni za tijelo, Džemovi, Vino. Prerađene verzije bazge češće su na američkom tržištu od samog svježeg voća.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY