Ako niste probali nikada čaj od bosiljka, ne znate šta propuštate! Evo koje bolest leči, kako se sprema

1645
Foto: Flickr.com. By Aaron Gustafson licencesed under CC BY-SA 2.0

Čaj od bosiljka je ukusni čaj, koji ima poseban okus, a može vam pružiti mnoge zdravstvene prednosti ako ga redovno pijete.

ČAJ OD BOSILJKA – OPĆE INFORMACIJE

Čaj od bosiljka je biljni čaj koji se priprema od suhog lišća ljekovite biljke bosiljka. Bosiljak ima različitih podvrsta, iako su svi znanstveno poznati kao Ocimum basilicum. Ljekovita biljka bosiljak se upotrebljavana već tisućama godina, a potječe iz Azije i Indije , iako se već davno proširila na Europu i Mediteranske regije.

Različite varijacije ove biljke mogu proizvesti različite okuse, koje mogu utjecati na vaš čaj, ali traže nešto što se zove slatki bosiljak, jer je to najčešća vrsta bosiljka koja se koristi za pripremu čaja.

Foto: pixabay.com

Čaj od bosiljka ne smije se miješati s čajem od svetog bosiljka, budući da se i taj čaj pravi od lišća svetog bosiljka, poznatog kao Tulsi. Ovaj čaj nije najčešće pripremljen biljni čaj, ali zbog gustog sadržaja hranjivih i antioksidativnih sastojaka, vrlo je popularan u raznim dijelovima svijeta.

ČAJ OD BOSILJKA – LJEKOVITOST I PREDNOSTI

Najznačajnija zdravstvena prednost čaja od bosiljka je njegova sposobnost stimuliranja oralnog zdravlja, detoksikacije tijela, regulacije dijabetičkih simptoma i ublažavanje stresa.

BRIGA O KOŽI

Bosiljak sadrži mnogo antioksidanasa poput kamfena i ostalih spojeva koji mogu smanjiti upalu i poboljšati cjelokupno zdravlje kože. S manje slobodnih radikala koji uzrokuju probleme, vaša će koža izgledati mlađa, bez bora.

ORALNO ZDRAVLJE

Mnogi ljudi žvaču na list bosiljka jer u njima postoje prirodna antibakterijska i antivirusna svojstva, ali isto se može uživati i uz čaj, sprječavajući infekcije koje mogu uzrokovati neke bolesti.

DIJABETES

Opsežna istraživanja provedena su na učincima bosiljak na dijabetes, točnije, njegov utjecaj na regulaciju šećera u krvi i glukoze u tijelu. Redovita konzumacija ovog čaja može pomoći da simptomi dijabetesa ostanu pod kontrolom.

ANALGETIK

Bosiljak je također prirodni lijek protiv bolova i može brzo ublažiti nelagodu i upale povezanih sa bolestima.

IMUNOLOŠKI SUSTAV

Kao što je spomenuto, čaj od bosiljka sadrži dosta spojeva koji vam mogu pomoći u sprječavanju virusnih i bakterijskih infekcija, čime jača vaš imunološki sustav i pomaže mu u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

STRES

Kada je riječ o ublažavanju stresa, ovaj umirujući čaj od bosiljka može pomoći u snižavanju razina hormona stresa, a također pomaže onima koji imaju problema sa nesanicom. To može biti dobro za vaš kardiovaskularni sustav, kao i za metabolizam i mentalno zdravlje.

PRIPREMA ČAJA OD BOSILJKA

Jednostavno možete napraviti čaj od bosiljka, budući da sve što vam je potrebno jeste suho lišće bosiljka. Sve što trebate jeste da voda 500 ml vode prokuha u loncu, dodate 2 čaj žilice suhoga lišća od bosiljka, ostavite 3 do 4 minute da se hladi, procijedite, naspite u šolju i dodajte neki prirodan zaslađivać po želji.

ČAJ OD BOSILJKA – NUSPOJAVE

Ako konzumirate previše čaja od bosiljka, može doći do nekih nuspojava, ali većina učinaka uzrokovana je kofeinom prisutnim u čaju. Alergiju na bosiljak je moguće, a to može dovesti do upale ili uznemirenog trbuha.

Trudnice bi trebale izbjegavati čaj od bosiljka, jer postoje određeni aktivni spojevi u ovoj biljci koji mogu utjecati na razine hormona. Nadalje, ovaj čaj može razrijediti krv, stoga se ne preporučuje pijenje prije kirurškog zahvata.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Aaron Gustafson licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: biljemdozdravlja.com

SHARE

LEAVE A REPLY