10 postupaka kojima povrijeđujemo svoje roditelje: Neke stvari se teško opraštaju

2179
Foto: 15334197 © Vladimir Voronin | Dreamstime.com

1. Zanemarujemo ih. 2. Kažemo stvari koje ih vređaju. Evo nekoliko fraza kojima vređamo naše roditelje: “Mrzim te”, “Dosadan/na si”, “Prestani da se žališ”, “Prestani da me zoveš” i td.

3. Ne raspitujemo se o njihovom zdravlju. Postoje oni roditelji koji se stalno žale da ih boli ovo ili ono. Dok s druge strane njih 50% trpi bolove i nikad se ne požali. Upitajte ih za zdavlje, jer im možda možete olakšati, ako ne pravim savetom ili odgovarajućom negom, onda samo time što ćete ih saslušati.

4. Ne pomažete ih finansijski. Većina penzionera živi na ivici siromaštva. Ukoliko nemate dovoljno novca da im pomognete finansijski, onda možete da im odnesete hranu, kupite drva i td. Oni su vaša obaveza, kao što ste vi do juče bili njihova.

Image by Gundula Vogel from Pixabay

5. Ne odlazite na porodične skupove, slave, rođendane. Vi ste im najbliži od sve rodbine i verovatno čekaju da dođete i da im uveličate skup. Stoga otkažite poslovni sastanak, uzmite slobodan dan i posetite mamu i tatu.

6. Ne poštujete ih i nikada im se niste zahvalili. Smatra se grehom ako precenjujemo sebe, a podcenjujemo druge. Najviše dugujemo majci koja nam je podarila život.

7. Krijemo informacije o svom privatnom životu od roditelja. Ako prečesto izgovarate rečenicu: “Mama, to nije tvoja stvar!” onda negde sigurno grešite. Ne morate ulaziti u detalje, ali svoje roditelje morate obavestiti o osnovnim detaljima iz svog života. 8. Nismo strpljivi sa njima.

Foto: pixabay.com

Oni zaslužuju najviše strpljenja od nas. Upamtite: oni su vas učili kako da hodate, jedete, pričate, vozite bicikl, plivate…. Koliko su samo strpljivi bili…

9. Ne čuvate sećanje na njih. Fotografišite ih koliko god možete. Kada se smeju, kada su tužni, kada razmišljaju, grle svoje unuke… Sutra će vam ostati samo te fotografije.. 10. Tretirate ih kao da su mala deca. Oni nisu deca i imaju više životnog iskustva od vas. Poštujte ih, i poštujte njihove odluke.

Izvor: pozitivanstav.com

Credit featured image: 15334197 © Vladimir Voronin | Dreamstime.com

Napišite vaš komentar