7 stavki zašto trebate jesti orašaste plodove svaki dan – Vaši srce, mozak i kilogrami će vam biti zahvalni

624
Foto: freepik.com

Čini se da su orašasti plodovi vrlo mali darovi prirode, ali sadrže ogromnu količinu minerala, vitamina, masti i proteina. Ovaj proizvod je izdašna i zdrava grickalica koja sjajno razbija apetit pre večere. Sami orašasti plodovi su vrlo dobri, ali sa solju ili šećerom postaju neprijatelji svake dijete. Danas vas “Dnevni Magazin” poziva da saznate više o opasnostima i prednostima raznih orašastih plodova.

PREDNOSTI ORAŠASTIH PLODOVA

Foto: pixabay.com

Najbolji orašasti plodovi za ljude na dijeti

Većina oraha sadrži otprilike isti broj kalorija na 100 g, ali bademi, indijski orah i pistaći smatraju se najnižima. Tokom dijete ne jedite orahe, pržene na ulju, jer visoke temperature uništavaju hranljive sastojke, a biljna ulja sadrže štetne masti. Bolje ih jesti sirove ili pržiti u suvom tiganju.

Najbolji orašasti plodovi za srce

Svi orašasti plodovi sadrže omega-3 masne kiseline, koje su veoma korisne za srce. A orasi sadrže i velike količine alfa-linolenske kiseline, koja pomaže kod srčanih aritmija, a takođe smanjuje upale i oksidaciju krvnih sudova nakon jedenja masne hrane. Jedite 8 oraha dnevno da biste ojačali svoje srce.

Najbolji orašasti plodovi za mozak

Iako su kikiriki mahunarke, često se nazivaju orasima. Sadrži veliku količinu folne kiseline, koja je našem mozgu toliko potrebna da podrži kognitivne funkcije. Zahvaljujući istoj toj supstanci, kikiriki je idealna hrana za vegetarijance i trudnice. Kikiriki sadrži i vitamin E i masne kiseline koji su potrebni našem mozgu.

Najbolji orašasti plodovi za muškarce

Pekan je dobar za zdravlje muškaraca: sadrži beta-sitosterol, prirodni steroid koji ublažava simptome adenoma prostate.

Najbolji orašasti plodovi za prevenciju bolesti

Bademi sadrže vitamin E (prirodni antioksidans) koji pomaže telu u borbi protiv opasnih upala i drugih bolesti, uključujući rak pluća i kognitivne poremećaje povezane sa uzrastom.

Najbolji način da se jedu orašasti plodovi

Dobro je koristiti orašaste plodove u kombinaciji sa ugljenim hidratima – voćem ili sokom, jer usporavaju varenje i apsorpciju šećera. Dodajte orahe u salate, jogurt i druga jela.

Najbolji orašasti plodovi u svakom smislu

Pa koji su orašasti plodovi najbolji? Srećom, ne morate da birate jednu vrstu. Mešavina sirovih i neslanih orašastih plodova najbolji je način za podsticanje hranljivih sastojaka i antioksidanata. Ovaj izbor će biti najispravniji.

Uživajte u svojoj omiljenoj vrsti ili napravite razne mešavine orašastih plodova – bez obzira na to kako koristite ovaj proizvod, u svakom slučaju, ovi darovi prirode su veoma korisni za ljudsko telo!

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Food photo created by Racool_studio – www.freepik.com

Izvor: dnevni.rs

SHARE

LEAVE A REPLY