Iz ugla mudre žene: “Ako žene domaćice ne rade ništa, ko vam onda čisti kuću i sprema ručak.”

6756
Photo by Tatiana Twinslol from Pexels

Znate o čemu ću naglabati odmah zar ne? Isto tako odmah pretpostavljate da sam ja jedna od tih „sektašica“ što pokreće ove femini borbe preko fejsa da oborimo sa nepostojeće vlasti naše „marljive“ mužjake? E pa nisam. Ha!

Kažu ljudi „E ne radi vam ona nigdje ona je domaćica“. Voljela bih vam tačno opisati kakva oluja kroz mene napravi haos kad čujem te riječi. Čuj molim te, ne radi nigdje. Dobro da niste rekli da i ne radi ništa, baš me čudi da niste. No sad stvarno, šta je ili ko je u stvari ta domaćica? Kako li je vide ostali?

U žargonu domaćica je žena koja nema posla. To je ona što ništa ne radi samo po cijeli dan bude kod kuće. To je ona što nema od čega biti umorna. Jel sad zvuči poznatije, jeste li prepoznali jednu takvu iz vaše neposredne okoline ili je baš sada tražite pogledom da vidite šta to sada „ne radi“?

Foto: pixabay.com

Dragi moji, domaćica je u stvari ona žena koja radi, ali njezina razlika je u tome što ona ne dobija plaću za svoj trud! I to ne da radi, ona se satra, tegli kao dobro upregnuta mazga no vječito biva obezvrjeđena od onih tzv. radnika koji imaju platu na kraju mjeseca.

Kako li je ono vi vidite? A da. Ja sam na poslu a ona je kod kuće, blago njoj. Sad sigurno pije već desetu kavu i okupila je cijelil komšinluk pa to šta radi ili hoda ili priča. Ona uživa dok ja radim. Jeste li se ikada zapitali koliko je sebičnosti i na kraju krajeva gluposti u takvim mišljenjima? Želite da vam otkrijem tajnu? Šta je domaćica? Pa pokušaću.

Znate ono kad dođete kući a ono sve lijepo, čisto, mirisno, uredno. Vi pomislite kako je takva idila takva sama od sebe. Jer bilo je lijepo jutros kad ste ustali, isto tako sve zategnuto i pospremljeno, znači da se nije imalo šta raditi.

Foto: pixabay.com

No zaboravili ste na onaj krevet koji je ostao nenamješten kad ste se iz njega izvukli. Zaboravili ste mokro kupatilo od tuširanja, peškir na sred poda, pastu što je ostala na mašini i gel za kosu otklopljen. Isto tako zaboravili ste na ostatke doručka i hrpu mrva koji su ostali ležeći na stolu za vama. Zatim prljav veš što je ostao prebačen preko stolice zajedno sa pidžamom.

Onda i onu hrpu razasutih papira jer morali ste tražiti neki vama vrlo važan papir pa je to tako ostalo. TO je ono što ste vi zaboravili i ostavili u kući kada ste krenuli na posao. No vi ste tek prvi uragan koji je poharao kuću od jutra. Idu djeca.

Treba ih buditi, svlačiti, oblačiti, sređivati, hraniti, spremati, odvoditi. Onda ona napokon ostaje sama. Šta ono da radi? Da uživa? Da, možda sutra malo. To kad ostane samo to se razleti na sve strane. Vjerujte mi, takve osobe treba snimati u svojim pohodima.

Jednom rukom zateže, drugom briše, nogom privlači usisivač dok drugom drži stazu da se ne mrda. Zateži, iskresaj, ravnaj, peri, puni mašinu, kači veš, skidaj veš. Donesi drva, naloži vatru, operi suđe po 1 000 jebenih puta dnevno.

Foto: pixabay.com

Ček a koliko je sati već? Juuu pa prošlo je podne brzo pravi ručak! Jer doći će muž umoran kuću sa posla!Taman privede „posao koji nije posao“ kraju već je vrijeme ili da ide po djecu ili da muž dođe sa posla. Svi dolaze umorni, gladni na sve gotovo i lijepo i naravno nastavljaju sa uraganom koji je od jutra bio sam na sleep modu.

Muž je naravno umoran, jer ipak je on taj koji je bio na poslu i njega ćete poslije ručka naći ili na kauču kako gleda tv, ili na trosjedu kako hrče ili u sobi kako isto tako spava. Djeca će po svome, svuda a ona? Ona i dalje stoji. I dalje nešto pere, sređuje. Onda valja pomoći i djeci oko zadaće, da joj ne promaknu ta školska dešavanja da djeca ne bi popustila.

Valjda djecu i izvesti malo van, da im se mozak razbistri od učenja. Onda spremanje za spavanje priprema za školu i sve ostalo. No ona i dalje nije uradila ništa. Kad svi pozaspu uhvati se neke obaveze koju je tokom dana zanemarila pa odradi i nju.

Pregleda račune da nije koji ostao neplaćen. Razmisli jel kome uskoro rođendan da ne previdjela. Napiše spisak za kupovinu i razmišlja šta će sutra za ručak. Onda opet obuzda onaj uragan, upristoji kuću, malo da sebi oduška pa si priušti jedno tuširanje i ide u krevet. Ali ona može lijegati kasno zašto ne? Ona ne radi, ona nije umorna.

E pa da znate sada. Svi vi koji ste ovako mislili sram da vas bude. Nadam se da će vas ovaj tekst natjerati da se zapitate koliko vi zapravo zanemarujete te divne žene pored sebe koje žrtvuju svaki svoj trenutak da bi vaš dom učinile vama ljepšim!

Zapitajte se koliko vaše plate je u stvari njeno jer vam je ona omogućila uslove da radite. Da odmorite, da jedete, da ste sređeni i čisti. Tako da ne, domaćica nije žena koja ne radi. To je ona žena koja radi više od svih ostalih zajedno, samo što se taj radi niti plaća niti cijeni. Počnite da ih cijenite, jer u suprotnom ja ću da ih nagovorim da to „ne radim ništa“ sprovedu u djelo, pa ćemo onda vidjeti ko vozi traktor, a ko kapiju otvara! Do idućeg puta, vaša

Izvor: amazonke.com

Napišite vaš komentar