Kad si kriv ćutiš i trpiš. Ne kriviš druge za svoje greške – 7 savjeta mudrog dede

523
Foto: 8304330 © Radist | Dreamstime.com

Slušam danas ove ljude, kao da su izmislili svu pamet ovoga svijeta. Nikome se ništa ne može reći, nikoga ne možeš nasavjetovati, imam osjećaj bilo šta da im se kaže, bez obzira dal to bilo dobro, njima to ne prija.

Pitam se samo dokle će te tako. Nekada mi se srce otvori pa bi želio ovoj omladini pomoći, međutim kad vidim da ne žele pomoć, šta ja tu da radim, a stvarno bi imao želju podjeliti im par savjeta, pa ako žele neka me poslušaju, ako ne, i ne moraju.

– Djeco moja učite na greškama starijih od sebe –  Ne na svojim – Omladino pravite veliku grešku, time što odbijate savjete starijih od sebe. Morate da shvatite, pojedine stvari vam se ne govore džaba, greške koje trebate da napravite u životu, neko je već skupo platio. Zar i vi trebate da plaćate, ako već ispred sebe imate primjere čijim stopama ne bi ste trebali ići.

Image by István Mihály from Pixabay

– Kad si kriv ćutiš i trpiš – Ne kriviš druge za svoje greške  – Danas kako vidim postalo je potpuno normalno kriviti druge za greške koje si ti sam napravio. Kasnije kada vam se to obije o glavu onda “kuku majko”. Shvati, tek kada iza svakog svog poteza u životu budeš preuzeo potpuno odgovornost, tek tada možeš smatrati da si uspio u životu.

– Poštuj svog oca i majku – Nažalost, stiglo nam je takvo vrijeme, gdje više niko nikog ne poštuje. Rijetkost je vidjeti da se djeca primjerno ponašaju prema svojim roditeljima. Poznajem dosta slučajeva, gdje svojim roditeljima ne otvaraju vrata po godinu dana. Ali polako, biće vremena za kajanja, samo što roditelja tada neće biti!

– Ne uzdiži sebe na tuđoj nesreći – Svi znamo da se nikada sreća nije mogla izgraditi na tuđoj nesreći. Zato kada vidiš da je u životu uradio neke stvari koje nije trebao, nemoj slaviti, nego pomozi toj osobi da ustane na svoje noge i krene dalje. Moraš da znaš, u životu je uvjek bilo, kada nekome pomogneš, očekuj da ti se to vrati u duplim količinama, a isto tako i kada odmogneš, znaj samo jedno, karma je čudo!

Image by antonio Albano from Pixabay

– Brak smatraj svetinjom – Ne ulaziti u brak ako niste spremni za njega, u svojoj glavi trebate zaključiti da brak nije igračka, sad hoću, sad neću. Kada uđete u bračnu zajednicu morate preuzeti i potpunu odgovornost, i boriti se da ona opstane, a ne da je uništite.

– U životu trudi se da sve naučiš

Niko se nije naučen rodio, to svi znamo. Međutim, ko hoće da nauči, taj će i naučiti. Ukoliko budete u životu plaćali da vam neko promjeni sijalicu u sobi, vjerujte, nećete daleko dogurati.

– Ne smatraj sebe boljim od drugih

Često se boljim od drugih smatraju oni koji su ustvari najgori. Budi uvjek skroman i kulturan.  Od toga što ste nadmeni i podignuti nemate ništa, osim što vas vaše bliže okruženje neće voliti, i što će te život provoditi sami u samoći, bez igdje ikoga.

Autor teksta: E.T

Napomena: Kopiranje sadržaja strogo zabranjeno bez saglasnosti autora.

Credit featured image: 8304330 © Radist | Dreamstime.com

Napišite vaš komentar