“Nemoj trčati za srećom i sreća je ono što ćeš pronaći” – 20 savjeta velikog psihijatra

5513
Foto: 6480459 © Viktoriya Field | Dreamstime.com

Mikhail Litvak je doktor, psihoterapeut i međunarodno priznati psihijatar. Prvi je razvio i koristio sustav razješavanja sukoba koji se naziva Psihološki Aikido.

Prema dr Litvaku, vrlo je važno naučiti kako shvatiti svoje okruženje i samog sebe. Ovi savjeti će vam pomoći da razriješite mnoge životne situacije: Kad čovjek nema što dobro reći o sebi, a želi nešto reći, on će početi pričati loše o drugim ljudima.

Ako želiš nešto stiskati svojim rukama, neka to bude znanje, a ne vrat tvog bližnjeg. Depresija je dana čovjeku kako bi mogao razmišljati o sebi.

Foto: pixabay.com

Nitko nikoga ne odbacuje, ali neki ljudi idu naprijed, a drugi zaostanu. Onaj tko zaostane smatra sebe odbačenim. Ako misliš da si dobra osoba, zašto ti je potrebno da i drugi to misle o tebi?

Napravi ono što želiš i ne traži dozvolu. Nećeš je dobiti! Pokazatelji duhovne zrelosti su sposobnost da volimo i sposobnost da izađemo na kraj s usamljenošću. Najbolje stvari napravimo kad smo sami.

Nezrela osoba često ima znanje, ali ga ne zna primijeniti. Zrela osoba ima znanje i zna ga primijeniti. Stoga nezrela kritizira druge, a zrela osoba djeluje.

Ne znam koji je put do uspjeha. Ali znam koji je put do neuspjeha – to je želja da se svidimo svima. Ne postoji muška ili ženska logika. Postoji samo sposobnost ili nesposobnost da ispravno razmišljamo.

Želite li znati tko je vaš najveći neprijatelj? Pogledajte u ogledalo. Pobijedite njega i ostali će se pokoriti. Postigni uspjeh – uvrede će proći.

Foto: pixabay.com

Lijepo je razgovarati s prijateljima. Korisno je razgovarati s neprijateljima. Postoji samo jedan opravdan razlog zašto biste napustili svoj posao ili prekinuli vezu s nekim – nemogućnost postizanja osobnog rasta u tim okolnostima.

Potrebno je s prijateljima i neprijateljima dijeliti samo radost. Vaši će prijatelji biti sretni, a neprijatelji uznemireni. Nemoj trčati za srećom i sreća je ono što ćeš pronaći. Mogu ti reći gdje se sreća nalazi – u tebi. Put do sreće je maksimalan razvoj svih tvojih sposobnosti.

Sreća je proizvod lijepo organiziranog života.

Ako želiš nekome nešto dokazati, ti postojiš samo za tu osobu. Ako postojiš za sebe, tada nikome ništa ne trebaš dokazivati.

Mašta je glas svih naših sposobnosti. I zato ja ne sanjam kako pjevam u operi. Nemam glas za to. A ako bih sanjao o tome tada bih potaknuo svoje sposobnosti. Tada bi napravio sve što je potrebno da postanem operni pjevač. Trebaš samo misliti kako taj san učiniti stvarnim. Nemoj požurivati i tada se snovi brzo ostvaruju. Dobro je kad čovjek kaže – ja samo želim ostvariti svoje snove.

Bolje je komunicirati s dobrom knjigom nego s praznim čovjekom.

Izvor: atma.hr

Credit featured image: 6480459 © Viktoriya Field | Dreamstime.com

Napišite vaš komentar