Manipulator je spreman vas okriviti za svoja djela – Prepoznate ga prije nego što bude kasno

4061
Photo by People Creations from Pikwizard

Skoro svaka žena je imala susret sa manipulatorom, a ovo je pravi način da ga nadmudrite! Manipulator gotovo uvek deluje šarmantno i primamljivo, te svaka žena vrlo lako padne na njegovu slatkorečivost. Mnoge dame dugo nisu ni svesne da su upale u zamku i da se igraju sa njihovim emocijama kako im se prohte.

Kada se osveste, sledi period snažne borbe, kako biste se oslobodili njihovih “kandži”. Od svega, najteže je prizanti sebi da ste imali potpuno drugačiju sliku o nekom ko vas je razočarao.

Koriste razne tehnike i strategije, a u komunikaciji pravog manipulatora možete prepoznati po toksičnim frazama koje koristi, a koje deluju potpuno “naivno”. Evo koje rečenice možete čuti od manipulatora kada se igra vašim osećanjima:

Photo by BRUNO EMMANUELLE on Unsplash

1. ” Uvek preteruješ!”. Manipulatori vole da koriste ovu frazu da vam pokažu da su vaši problemi izmišljeni i da su samo plod vaše mašte. Ako manipulator želi da vas uznemiri, on će svakako izgovoriti ovu frazu, insistirajući da ste vi osoba koja stalno drami i preuveličava probleme. Tako pokušavaju da umanje grešku koju su napravili.

Odgovorite manipulatoru: “Ja potpuno zdravo i racionalno posmatram situaciju. Zato mi je važno da pričamo o ovom problemu”. Ova konkretna fraza mogla bi biti početak manipulativnog čina zvanog “gaslighting”.

Ako vam kažu da preuveličavate i previše razmišljate, verujte svojoj intuiciji . Uključite manipulatora u rešavanje vaših problema i moguće je da ćete videti kako nestaje polako iz vašeg života.

2. “Vidi šta si me naterao/la da uradim”. Ovo je jedna od ključnih fraza koje koristi manipulator. On se pretvara da ne kontroliše svoje postupke i želi na vas da prebaci odgovornost za svoje ponašanje.

Manipulator skoro nikada neće priznati svoje greške, a vešto koristi trenutak da krivicu prebaci nas vas, što ugrožava vaše samopouzdanje, rasuđivanje i čini da se osećate loše. Najlešće ovu frazu koristi kako bi kontrolisao druge ljude.

Image by Mircea – See my collections from PixabayVaš odgovor bi trebao da bude: “Nisam te naterao da uradiš ništa.” Ostanite pri svome i dajte do znanja manipulatoru da nećete snositi odgovornost za njegove postupke, jer kontrolišete samo sebe. Ne dozvolite mu da vas zavede i da vas okrivi. Osetite njegovu nameru.

3. “Izvini”. Većina ljudi oseti olakšanje kada dobiju izvinjenje i spremni su da oproste, ali budite oprezni sa manipulatorom. Njemu je “Izvini” omiljena fraza, jer koristi taktiku uhvati-i-pusti. Manipulator može govoriti “izvini” milion puta, ali ako ne menja svoje loše ponašanje, to je uzalud.

Vaš odgovor bi trebao da glasi: “Hvala na izvinjenju, ali nisam spreman da se ppomirimo dok ne vidim da se tvoje ponašanje zaista promenilo.” Sposobnost kontrole sopstvenih granica je ključ kontrole manipulatora. Naučite da kažete “ne”, a ukoliko manipulator odustane i ne menja se, znajte da ta osoba, koja vas povređuje i donosi nelagodnost umesto sreće zapravo nije vredna vaše pažnje.

4. “Ponašaš se nenormalno!”. Manipulatori žele da vam uđu u glavu i nateraju vas da mislite da ne razumete o čemu pričate i šta radite. Kada pokušate da opišete postojeći problem, manipulator će često govoriti da ste u velikoj zabludi. Oni pokušavaju da vas “naprave ludim”, optužuju vas da ste iracionalni i besmisleni u svojim rečima i postupcima, što će vas navesti da se povučete i dovedete u pitanje svoj razum i logiku.

Kako da mu odgovorite?

Budite mirni i rezervisani. Naravno, takva fraza može da vas uznemiri, ali ne dozvolite da vas izvede iz takta. Jasno i mirno insistirajte na svom stavu, ne ulazite u raspravu sa manipulatorom i ne dokazujte mu da ste vi u pravu, jer će vas ovo samo dodatno uznemirati.

Izvor: stil.kurir.rs

Credit featured image: photo by People Creations from Pikwizard

Napišite vaš komentar