Bakini savjeti koje nisam slušala, i žalim zbog toga: “Rodi djecu mlada, kasnije će sve biti teže”

603
Image by prostooleh on Freepik

Svaka starija žena prvo što će vas posavjetovati jeste. Da rodite djecu dok ste mladi. Kao sto se kaze u narodu. Kada je neplanirano potrefi se od prve. A Boga mi kada se planira. Veoma cesto dolazi do raznih problema oko ostajanja u drugom stanju.

Starije žene pa i moja baka. Tvrde, što duže odugovlačiš sa rađanjem. Kasnije će ti biti sve teže i teže. Jer one vjeruju u staru izreku. Bog daje djecu kad on hoće a ne kad vi to želite. To je strogo pravilo kojeg su se starije žene pridržavale u mladosti.  I kako one kažu uvjek ih je sreća kroz zivot pratila .

Većina žena razmatra mogućnost da imaju djecu u nekom trenutku svog života. Iako dob u kojoj žene imaju djecu može varirati, danas su mlade majke rjeđa pojava nego prije. U današnjem društvu uloga žene se radikalno promijenila. Moderna žena nastoji istovremeno uskladiti svoj posao, obitelj i društveni život.

Prednosti mladih majki

Bez obzira na to je li majčinstvo bilo planirano ili neočekivano, pred mladom trudnom ženom otvara se svijet sumnji. Naravno, to se događa i s dolaskom djeteta: prirodno je brinuti se o odgovornostima koje u takvoj situaciji slijede. Mladoj majci stoga neiskustvo stvara još više nesigurnosti. Međutim, biti mlada majka može imati neke prednosti:

Foto: freepik.com

Više vremena i energije. Imati dijete znači da ne spavate puno i morate preuzeti novi ritam života, prilagođavajući se ritmu vašeg djeteta Veća sposobnost prilagođavanja promjenama. Usklađivanje s izazovima majčinstva lakše je mlađim ženama Manji rizici u trudnoći. Idealna dob za trudnoću žene procjenjuje se na 20-25 godina. Od tada se povećavaju poteškoće u začeću i trudnoći.

Što može očekivati mlada majka?

Unatoč sreći koja dolazi s novim djetetom, sve trudnoće znače suočavanje s nizom izazova. Ipak, u slučaju mlade majke, suočavanje s ovom novom stvarnošću može biti posebno teško. Ovisno o životu mlade majke, ti izazovi, iako slični, ipak se razlikuju. Pojam “mlade majke” stoga treba podijeliti u dvije kategorije: tinejdžerice i žene mlađe od 25 godina.

Majke tinejdžerice

Veliki izazov majki adolescentica kombiniranje je brige o djeci tijekom završetka školovanja ili u periodu kad žene uglavnom nemaju stalan posao ni stabilan izvor prihoda. Čak i ako mogu računati na pomoć obitelji i prijatelja, odgovornosti majčinstva mogu biti ogromne.

Image by lecreusois from Pixabay

Te će se majke obično morati odreći bezbrižne slobode adolescencije. Vjerojatno će njihov društveni život uvelike izgubiti na intenzitetu. Umjesto da malo po malo upoznaju svijet, mame adolescentice morat će se suočiti sa svime odjednom.

Najveća unutarnja i osobna promjena s kojom će se majke tinejdžerice morati suočiti: sazreti u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Ne samo da će morati naučiti upravljati svojim novim životom, što je izazov svakog tinejdžera, već će morati i preuzeti odgovornost za novo biće.

Majke mlađe od 25 godina

U ovoj fazi, mnogo više žena dobrovoljno se odlučuje na majčinstvo (u usporedbi s tinejdžerskim trudnoćama). U tim situacijama, majke su obično mirnije i već su spremnije na promjene koje će se dogoditi s dolaskom djeteta.

No, naravno, postoje slučajevi u kojima trudnoća nije bila planirana. Ove mlade majke će se osjećati preopterećeno kada se suoče s promjenama u svom životu. Osim posla, školovanja i brige o bebi, ove mlade mame možda će morati prilagoditi svoja očekivanja o životu općenito.

U ovoj dobi većina mladih želi otkriti svijet i proživjeti nova iskustva. Dolazak bebe neizbježno će promijeniti tu viziju.

Savjeti za mlade majke

Važno je zapamtiti da svaka priča ima dvije strane. Majčinstvo je uvijek izazov, a pogotovo kada se javlja u mladosti. Ali nosi sa sobom i neprocjenjive nagrade. Stoga, potrebno je zapamtiti da je beba u središtu pozornosti, jednom kad dođe na svijet, kao i da je sasvim normalno da se neke stvari moraju promijeniti i prilagoditi. Ovoj fazi potrebno je pristupiti s optimizmom, a radost koju će dijete donijeti bit će ogromna.

Izvor: index.hr

Credit featured image: Image by prostooleh on Freepik

Napišite vaš komentar