Psiholog objasnio: Samo žena od muškarca može napraviti idealnog oca i muža.

3937
Foto: 22822895 © Ron Zmiri | Dreamstime.com

Psiholog Mihail Labkovski otvoreno savjetuje žene kako da od muškarca naprave savršenog muža i oca svojoj djeci. U životu i u praksi sam upoznao nekoliko dobrih očeva. Muškarci nisu predodređeni da budu dobri očevi. To im je čak i malo neprirodno. Oni su drugačije napravljeni! Očinski instinkt je mit. U svakom slučaju, oni se ne rađaju s tim.

Očevi vole djecu društvenom ljubavlju: vezani su za njih jer su im stalno pred očima, jer s njima provode vrijeme. Čak i ako su prisiljeni. Dobar otac je proizvod dobre strategije. Nije teško udati se i roditi dijete – najteže je od muškarca napraviti dobrog muža i oca.

Prije nego što zatrudnite, prvo saznajte je li vaš partner za djecu i obitelj i je li spreman za brak. Samo u ovom slučaju možete se osloniti na njega i s njim podijeliti odgovornost oko djece. Ako muškarac nije spreman, džaba vam sve. Oslonite se na sebe i ne računajte na njega – nikad!

Foto: pixabay.com

Na kraju krajeva, sve je na ženi!

Podsjetit ću vas na savjet starog doktora B. Spocka: “Kad izađeš iz rodilišta, stavi dijete u ruke muža i otiđi na manikuru. Iscrpljena si? Nema veze, okreni se i posveti se sebi!” Mislim da vam je jasno što je poznati pedijatar s ovim htio reći.

Često žene udaljavaju svoje muževe od krevetića riječima: “Ovdje sve mora biti sterilno!” ili “Nemoj ispustiti bebu” ili kada se beba probudi i počne plakati: “Ja ću, ja je jedina mogu smiriti…”

A onda dolazi majka, baka, sestra, svekrva i muž ne može doći do vlastitog djeteta. Tako se između oca i djeteta stvara distanca koja vodi ka otuđivanju. Vjerovalo se da otac nije koristan u dječjem uzrastu od prve do treće godine. Znači da je propustio uspavljivanje, maženje, prve korake, prvu vožnju biciklom…

Foto: pixabay.com

I kada dijete napuni treću ili petu godinu, moment je prošao. Otac se više nikad ne može povezati sa svojim djetetom.

Često čujem od očeva: “Što da radim ja s bebom? Niti priča, niti hoda…”. Kćerka Lava Tolstoja je jednom rekla da se slavni pisac svojoj djeci obratio tek kada su napunili dvadesetu godinu! Tvoj muž nije Tolstoj, na tebi je da od njega napraviš dobrog muža!

Savjeti

Ako dijete ne spava – normalno je da čovjek koji te voli dođe do bebe i pokuša je smiriti. Najvažnije je da ga u tome ne sprječavaš! Nikad ne odbacuj pruženu pomoć, nikad ne odgovaraj: “Mogu ja to sama!”

Vaš muž mora se aktivno uključiti njegu djeteta. Odbacite svu drugu pomoć, ali uključite muža!

Foto: pixabay.com

Kupanje – bez obzira koliko ste sposobni, tata vam mora pomoći oko kupanja bebe.

Šetnja s bebom – jednostavno kada tata dođe s posla dajte mu bebu i kažite mu: Ja sad spremam večeru, čekam vas kod kuće za dva sata.

Jednostavno rečeno: presvlačenje, kupanje, uspavljivanje, ljuljanje, šetnja bebe – sve se to može zajedno raditi ili naizmjenično. Ostavite dijete nasamo s tatom!

Jednostavno izmislite neku obavezu: moram hitno na pregled, ili kod zubara itd. Nema ništa neodgovorno i sebično u tome: zapamtite – vi odgajate dijete, spašavate svoju obitelj i svoju zajedničku budućnost.

Izgovori

Mnogi današnji očevi su odrasli bez tate pored sebe. Neki očevi su radili, neki su bili alkoholičari, neki nezainteresirani za djecu, a neki tradicijom spriječeni. Današnji tata zbog toga ne zna kako biti tata. Nije imao dobar uzor. Međutim, samo vježba je dovoljna. Neka provode što više vremena s bebom pa će im se sve samo reći.

Neki očevi kažu: “Ja zarađujem, donosim novac. Ne mogu još i o djeci brinuti!” To su gluposti. Sami su htjeli djecu. Jedini način da vam dijete ne izraste u neurotika s nedostatkom pažnje i kompleksima, je da pored sebe ima i tatu i mamu.

Najgora stvar je kada se od oca napravi – Baba Roga. S njim se djeci prijeti. I kada djeca “podivljaju” majka kaže, “sad ću ti zvati oca!” I djeca se odmah smire. To nije dobro. Otac i djeca moraju imati odnos pun ljubavi i razumijevanja, kao što to imaju djeca i mama. Otac ne smije služiti za zastrašivanje djeci.

Još jedan užasna stvar kod očeva je – ljubomora! Kada se beba rodi, onda 100 posto pažnje majka posvećuje njoj. Otac koji je emotivno nerazvijen i nesiguran, osjetit će ljubomoru. Žena ne smije zanemariti ulogu supruge, ali opet ona mora 100 posto svog vremena biti majka.

To nije lako i jedino se može postići kada postoji prijateljski odnos između supružnika. Tada je na mužu da sagleda situaciju realno i da uvidi svoju grešku.

Savjeti za tate

Nemojte se ženiti ili praviti dijete, ako ne osjećate da ste spremni. U krajnjem slučaju trebali bi imati želju za djecom pa makar i nekada u budućnosti!

Radite na sebi: naučite kako davati i primati ljubav, naučite izražavati svoje osjećaje. Ako želite imati stvarne i dobre odnose sa svojom djecom ne čekajte da napune 15 godina. Kupajte ih, presvlačite ih, hranite njihovo tijelo i um.

Naučite se igrati sa svojom djecom. Ne odgajajte djecu da ispune vaša očekivanja. Ne pravite od njih glumce, pjevače, pilote, ekonomiste samo zato što je to bio vaš san. Prihvatite ih onakve kakvi jesu, ne kakvi želite vi da oni budu. Samo oni koji imaju ili su imali tatu, a ne oca, znaju kolika je to sreća!

Izvor: Stil.kurir.rs

Credit featured image: 22822895 © Ron Zmiri | Dreamstime.com

Napišite vaš komentar