“Duže biste mogli živjeti uz duhovitog čovjeka nego uz bogatog” – Psihijatar objasnio zašto

447
Foto: 19844636 © Mykola Komarovskyy | Dreamstime.com

Jedan od najčuvenijih Austrijskih psihijatara tvrdio je da zna šta je ključ za sreću ljudi.

Austrijski psihijatar Viktor Frankl napisao je psihološke memoare pod nazivom “Zašto se niste ub i li”. Kroz lična i iskustva drugih logoraša Aušvica predstavio je svoju teoriju logoterapije po kojoj je smisao, a ne uspeh ili sreća, sila koja pokreće ljudski život.

On piše: Ljubav je čuvar smisla: Smisao može doći iz različitih izvora, ali ni jedan nije snažniji od ljubavi. Frankl piše da je u rovovima Aušvica doživeo istinu starog klišea da ‘sve što ti je potrebno je ljubav‘. Misli o voljenima, Frankl piše, pružaju čoveku osećaj blagostanja makar na trenutak, čak i kada mu ništa više nije ostalo.

Foto: freepik.com

Život zahteva smisao za humor: Duže biste mogli živjeti uz duhovitog čovjeka nego uz bogatog. Frankl veruje da birajući smeh i smisao za humor, više nego bilo šta drugo nam može pomoći da se ‘izdignemo iznad svake situacije’.

On objašnjava da su zatvorenici pronalazili male momente slobodnog vremena tokom kojih bi pričali viceve i smejali se. „Pokušaj humora i posmatranja svega u humorističkom svetlu stvara veštinu koja se zove umetnost življenja“.

Uspeh i sreća nisu kraj i nemaju kraj: Frankl je žalio činjenicu da savremeno društvo sebe opisuje kroz dostignuća, što umanjuje vrednost onih koji nisu nužno toliko uspešni i srećni kao drugi.

Photo by Senior Living on StockSnap

Njegov savet za srećan (i uspešan) život, jeste da se ne juri za uspehom, već umesto toga treba posvetiti sebe nečemu većem od nas samih, i pustiti uspeh da nas prati kao neizbežan nusprodukt tog zalaganja. „Ne ciljajte ka uspehu. Što više ciljate i od njega pravite metu, više ćete ga mašiti.

Jer uspeh, kao i sreća, se ne mogu pronaći, oni moraju nastati, a oni nastaju samo kao posledica lične posvećenosti razlogu većem od samog čoveka ili kao nusprodukt nečije potpune predaje drugoj osobi. Sreća mora da se desi, a isto važi i za uspeh, morate da dozvolite da vam se dese tako što nećete misliti o njima“.

Izvor: pozitivanstav.com

Credit featured image: 19844636 © Mykola Komarovskyy | Dreamstime.com

Napišite vaš komentar