4 badema potopljena u čašu vode daju izuzetno dobar napitak za srce, kosti, holesterol (Recept)

490
Foto: pixabay.com

Bademi su popularna grickalica bogata mnogim hranjivim sastojcima, uključujući vlakna i zdrave masti. Oni su također odličan izvor vitamina E koji štiti vaše stanice od oštećenja. Iako ih mnogi ljudi uživaju sirove ili pečene, možda se pitate zašto ih drugi više vole namakati prije jela. Ovaj članak govori vam sve što trebate znati o namakanju badema. Istraživanja sugeriraju da namočeni bademi mogu imati neke zdravstvene prednosti.

Olakšavaju probavu

Bademi imaju tvrdu teksturu koja ih može otežati u probavi. Međutim, namakanje ih omekšava, što potencijalno olakšava vaše tijelo da se razgradi.

Foto: pixabay.com

Može povećati vašu apsorpciju određenih hranljivih sastojaka

Namočeni bademi imaju mekši, manje gorak okus od sirovih. Možda ih je lakše probaviti, što može povećati vašu apsorpciju nekih hranjivih sastojaka.

Evo zbog čega trebamo bademe stalno jesti:

Bademi su orašasti plodovi. Bogat su izvor vlakana, proteina i zdravih masti , takođe se sastoje od vitamina E, mangana i magnezijuma. Kože badema su bogate antioksidansima, posebno polifenolima , koji mogu zaštititi od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Redoviti unos badema povezan je sa gubitkom kilograma, smanjenim nivoom LDL (lošeg) holesterola i povećanim nivoom HDL (dobrog) holesterola, kontrolom šećera u krvi i punoćom. Uz to, konzumacija tanina i fitinske kiseline nije nužno štetna, jer se pokazalo da oba antinutrijenta pokazuju antioksidativna dejstva i mogu zaštititi od bolesti srca i nekih oblika raka.

Foto: pixabay.com

Kako namočiti bademe

Da bademe namačete kod kuće, jednostavno ih prelijte vodom u posudi i ostavite 8-12 sati da odstoje. Nakon čega ih možete konzumirati.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY