3 najlakša načina da ojačate imunitet u doba korone: Male promene čine drastičnu razliku, a da toga i nismo svesni

302
Foto: Flickr.com. By Dumphasizer licencesed under CC BY-SA 2.0

Prirodna zaštita koju organizam proizvodi “iznutra” postiže se vrlo lakim izmenama životnih navika. Održavanje snažnog imuniteta je uvek glavni stub zdravlja, ali u doba pandemije korona virusa njegovo jačanje je važnije nego ikad do sad. To je upravo najbolja linija odbrane organizma, a dovoljno je da počnete tako što ćete uvesti tri jednostavne promene u svoj život.

Ove nove navike će vam biti dragocene, ne samo u zaštiti od kovida već i kad je reč o običnoj prehladi, gripu kao i drugim oboljenjima.

Foto: pixabay.com

SPAVAJTE DOVOLJNO!

Bezbrojne su studije dokazale vezu između spavanja i jačeg imuniteta. Jedna od njih je pokazala da baš san utiče na stvaranje većeg broja “T” ćelija, čuvenih “ubica” virusa koje organizam proizvodi da se odbrani od bolesti.

JEDITE NAMIRNICE RAZNIH BOJA

Ne kaže se slučajno da “čoveka čini ono što jede”. Vaš organizam će biti daleko bolje opremljen za borbu protiv infekcija i bolesti ako se na stolu uvek nađe hrana što jačih boja – žuti limuni, crvene paprike, zeleni brokoli, beli luk, narandžasta kurkuma ili bundeva. To ne znači da ne možete da povremeno pojedete i neki hamburger, ali zapamtite – važno je ono što jedete stalno!

UZIMAJTE ODABRANE SUPLEMENTE

Uzimanje vitamina “šakom i kapom” nije pametno rešenje, jer ćete opteretiti čitav organizam a naročito bubrege. Međutim, treba da dobro proučite svoju ishranu i proverite da li su u njoj dovoljno zastupljeni mikronutrijenti – neki od njih su neophodni mada u vrlo malim količinama – takvi su jod, kalijum, folna kiselina…

Uz to, uvek je dobra preporuka da uzmete dodatni vitamin C, ali nemojte preterivati jer korisno dejstvo megadoza nije dokazano. Što se tiče vitamina D, on skoro svima nedostaje, naročito u zimskim mesecima, a idealno je da uradite analizu krvi i od lekara dobijete precizan savet koliko suplemenata da uzimate. Male količine cinka i selena se takođe preporučuju kao dodatak ishrani.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Dumphasizer licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

SHARE

LEAVE A REPLY