Otkriven plan za nastavljanje školske godine: Školske ustanove bi mogle u ovom mesecu nastaviti sa radom! Iako je suviše rano!

822
foto: alo.rs

Svi znamo da je sa početkom virusa u Srbiji, ali isto tako i u ostatku regije, među prvim uvedenim mjerama bila ona o zatvaranju svih vrtića, škola i fakulteta, zbog čega su učenici i studenti bili prinuđeni da svoje školovanje nastave preko specijalnog televizijskog programa odnosno online respektivno. To se za sada pokazalo kao jako efikasno, mada je u početku bilo nekih određenih problema, s obzirom da je ovo sve većini bila aposlutna novina i svi su ovo totalno nespremni dočekali, pa je bilo potrebno vrijeme da se svi adaptiraju na novu vrstu rada.

Foto: Ilustracija

Prije par dana se na ovu temu oglasio i ministar za prosvjetu u Vladi Srbije lično, koji je gostujući na televiziji kazao kako postoji šansa da se već početkom juna djeca i studenti vrate starom načinu rada. Međutim, ono što je sigurno je da će se do tada online nastava (odnosno putem televizijskih programa za one mlađe) odvijati bez prekida.

Foto: radio8.ba

Kazao je i da je on velika pristalica za sigurnost u radu, ali da on nije doktor i da se ne smije i ne planira miješati u struku. Ukoliko se djeca i vrate u školi, tvrdi, postoji opet jedna kritična tačka na koju treba obratiti pažnju – djeca i dalje mogu zadobiti zarazu, zbog čega je on naglasio da zbog toga nije pametno da se dešava povratak u školu tako rano.

Foto: dw.com

”Ukoliko kažemo da će kompletan mjesec april biti tvrd sa ovim virusom, onda nam preostaje maj da se nadamo da će se stanje stabilizovati. Istovremeno se nastavlja nastava odvijati kao i do sada. Najlošiji trenutni scenarij je da će se djeca i studenti vratiti starom načinu nastave početkom juna mjeseca. Onda bi nam ostalo mjesec dana da zaključimo školsku, odnosno akademsku godinu i da održimo potrebne mature i apsolventske večeri.”

Foto: uskinfo.ba

Izvor: pozitivmedia.info

SHARE

LEAVE A REPLY