1 šolja čaja od šipurka leči 10 bolesti: Biljka koju nam je sam Bog darovao! (Recept)

310
Foto: wikimedia. By Madcat87 licencesed under CC BY-SA 4.0

Iako se za lekovitost šipurka zna još od davnina, u novije vreme šipurak postaje popularan zbog velikog sadržaja vitamina C, što mu daje izuzetne mogućnosti kada je u pitanju preventiva i lečenje različitih infekcija. Vitamin C se nalazi u mesnatom delu ploda i ima ga oko 2% .

Da bi plod imao optimalnu količinu ovog vitamina mora da bude dovoljno zreo. Najviše vitamina C pronađeno je u plodovima koji su dovoljno zreli, kojima je opna tvrda, sočna i koji imaju jarku svetlocrvenu boju. Takođe, količina vitamina, minerala i drugih oligoelemenata u plodu šipka može da varira.

Na te varijacije utiče mesto na kojem šipak raste, zatim klima i drugi prirodni uslovi. Utvrđeno je da najviše vitamina C ima u šipurku koji raste u hladnijim i vlažnijim područijima dok šipurak koji raste u južnim delovima gde je toplije i gde je veći broj sunčanih sati, ima više šećera.

Obzirom da je vitamin C izuzetan antioksidant koji značajno podiže imunitet organizma, šipak se može koristiti za lečenje mnogih infekcija, prehlade i gripa. Takođe se može koristiti i preventivno, jer na taj način značajno podiže otpornost organizma.

Pored vitamina C, šipurak sadrži i druge vitamine i minerale pa se koristi i za lečenje drugih oboljenja. Bitno je napomenuti da je vitamin C prilično nestabilan iako se kuvanjem ploda šipurka on ne gubi i dugo ostaje prisutan i stabilan u proizvodima, ipak je potrebno relativno brzo potrošiti proizvode jer se već posle prve godine količina vitamina C smanjuje za tri četvrtine, odnosno izgubi se 75% ovog vitamina.

Foto: pixabay.com

Pored vitamina C, šipurak sadrži i provitamin A, zatim vitamine iz B grupe, vitamin K, vitamin P, PP, B2 itd… Šipurak sadrži pektin u velikim količinama, zatim tanin, flavonoid, proantocijanid, karoten, limunsku i jabučnu kiselinu, veliki broj minerala itd…

U plodu šipurka pored nabrojanih vitamina i velikog broja minerala nalaze se još i:

Voćni šećeri od 10-22%, Belančevina oko 4%, Izuzetno mali procenat masnoća, svega 05-07%, Pektina oko 25%.

Pored vitamina sadrži i menerale. Bogat je gvožđem i kalijumom, zatim fosforom, natrijumom, sumporom i magnezijumom. Ulje šipka se takođe koristi u prirodoj medicini. Posebno je bogato dekstrinom, vanilinom i kiselinama. Ulje šipurka bogato je vitaminom E, pa se koristi u kozmetologiji i farmaciji za proizvodnju krema za lice, za negu kože i kose.

Šipurak kao lek

Zbog svog specifičnog sastava prirodna medicina je prepoznala šipurak kao izuzetno sredstvo za lečenje i za preventivu različitih oboljenja. Sadržaj vitamina C čini ga pogodnim za lečenje narušenog imuniteta i za ublažavanje različitih vrsta infekcija bilo da su bakterijske ili virusne. U te svrhe se najčešće koristi čaj od šipurka. Od šipurka se prave sirupi i dražeje za upalu grla jer vitamin C deluje i lokalno.

Vitamini, minerali, prirodne kiseline i oligolelmenti u šipurku savršeno su izbalanirani pa se ova uzuzetna biljka koristi za lečenje sledećih oboljenja:

Zbog visokog sadržaja vitamina C odličan je za imunitet; Može se koristiti i kao laksativ zbog velikog prisustva voćnog šećera, kalijuma i kiselina; Protiv reumatskih bolova; Kao diuretik za izbacivanje viška vode iz organizma; Vanilin koji se nalazi u semenkama šipurka pomaže izbacivanju kalcifikata (kamena) iz bešike i bubrega; Zbog velike količine gvožđa koristi se kod anemije – malokrvnosti; Protiv gripa, prehlade i drugih infekcija.

Čaj od šipka

Čaj od šipurka ima veoma široku primenu u prirodnoj medicini. Sprema se uvek svež tako što se dve supene kašike zdrobljenog suvog ploda šipurka prelije sa pola litre hladne vode. Stavi se na ringlu i tako se zagreva do ključanja. Kad proključa kuvati oko 5 minuta. Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi oko pola sata. Procediti čaj i piti ga uz dodatak limuna.

Ovako pripremljen čaj koristi se za lečenje različitih poremećaja u organizmu. Kod upale bešike i bubrega, kod upornih bakterijskih infekcija uro-genitalnog trakta, protiv proliva, protiv povećanog lučenja želudačne kiseline, kod nadimanja i bolova u crevima. Kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu jer sprečava krvarenje.

Za povećanje imuniteta kod gripe i prehlade, upale grla i ždrela. Čaj je najbolje koristiti preventivno za okrepljenje organizma, za povećanje životne energije za detoksikaciju i umirenje.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: wikimedia. By Madcat87 licencesed under CC BY-SA 4.0

Izvor: zdravisimo.com

SHARE

LEAVE A REPLY