10 biljaka koje smanjuju visok pritisak: Najbolji prirodni lekovi koje uvek treba imati u kući .

293
Foto: Shutterstock

Evo koje biljke pomažu kod visokog pritiska – čudo iz prirode! Hipertenzija je oboljenje koje zahvata sve više odraslih osoba širom sveta, a visok pritisak može biti poguban za celokupno zdravlje, piše Lovesensa.

Uglavnom se pri lečenju visokog pritiska preporučuju medikamenti i promene životnih navika (ishrana, kretanje, san…). Ali, u prirodi postoji 10 moćnih lekova koji vam takođe mogu pomoći da umanjite pritisak i sprečite komplikacije usled hipertenzije.

Evo koje biljke pomažu kod visokog pritiska:

1. Bosiljak

Sadrži hemikaliju eugenol koja sprečava sužavanje i oštećenje krvnih sudova, pa tako pozitivno utiče i na smanjenje pritiska. Dodajte bosiljak u salate, supe, čorbe ili napravite od njega čaj.

2. Cimet

Istraživanje vršeno na glodarima pokazalo je da ekstrat cimeta može da smanji visok pritisak i u početnoj i odmakloj fazi. Stavite cimet u kašu koju jedete za doručak ili u jutarnju kafu.

3. Kardamon

Istraživanja su pokazala da je kod pacijenata sa visokim pritiskom, koji su uzimali 1,5 gram karadamona u prahu, dva puta dnevno, 12 nedelja besprekidno, primećeno značajno poboljšanje. Možete u ishrani koristititi seme kardamona ili kao začin u prahu.

4. Seme lana

Laneno seme bogato je omega 3 masnim kiselinama i dokazano utiče na smanjenje pritiska. Preporučuje se da tokom 12 nedelja uzimate 30 do 50 g lanenog semena dnevno. Seme lana reguliše holesterol, glukozu, puno je antioksidanata i smanjuje rizik od kardiovakularnih oboljenja.

5. Beli luk

Sadrži azot monoksid koji utiče na slobodno kretanje krvi kroz arterije i čisti krvotok.

6. Đumbir

Studije su pokazale da đumbir podstiče cirkulaciju i opušta mišiće u predelu krvnih sudova, pa tako pozitivno utiče na spmanjenje visokog pritiska.

7. Glog

Korsiti se hiljadama godina u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ima neverovatno dobar uticaj na kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak, sprečava oštećenje arterija i umanjuje holesterol.

8. Celer i seme celera

U Kini se koristi za regulisanje visokog pritiska, a naučnici su to njegovo blagotvorno dejstvo dokazali. Preporučuje se konzumacija semena celera, ali možete ga koristiti ui celog u ishrani jer je neverovatno zdrav. Celer je prirodni diuretik i pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz organizma što takođe ima pozitivan efekat na krvni pritisak.

9. Lavanda

Osim što čarobno miriše, lavanda je i moćan prirodni lek. Ona pozitivno utiče na zdravlje srca i smanjenje krvnog pritiska. Možete je koristiti pri pečenju hrane, na sličan način kao što koristite ruzmarin.

10. Mačja kandža

Tradiconalni kineski lek protiv hipertenzije i kod neuroloških problema. Istraživanja pokazuju da mačja kandža aktivira kalcijum u ćelijama i tako reguliše hipertenziju.

Napomena: Prirodni lekovi ne menjaju prepisanu terapiju od strane stručnog lica. Pre upotrebe prirodnih lekova važno je konsultovati se sa lekarom.

Izvor: Lovesensa.rs

SHARE

LEAVE A REPLY