Ova divlja biljka možda raste u vašem dvorištu, a ne znate da je moćan lek: Sprečava bolesti srca, mozga i smanjuje rizik od karcinoma

377
Foto: Shutterstock

Naše dvorište ili bašta predstavlja raznovrsnu apoteku prirodnih lekova koji pomažu kod mnogih tegoba, piše Lovesensa. Predstavljamo vam jednu divlju biljku koja se u starom Egiptu koristila za sprečavanje i lečenje srčanih bolesti, zatajenja srca i moždanog udara, a danas je nepravedno zapostavljena u svetu alternativne medicine.

Tušt je jestiva divlja biljka koja raste u raznim krajevima sveta, kao i u mnogim dvorištima i poljima u našoj zemlji. Sadrži veliku količinu alfa-linoleinske kiseline (koja je preteča omega-3 masne kiseline), kao i značajnu dozu vitamina A.

Tušt takođe sadrži CoQ10, glutation, dopamin i melatonin, jedinjenja koja regulišu ciklus spavanja i smanjuju rizik od pojave i razvoja karcinoma. Ova biljka je odlična za jačanje imuniteta, poboljšanje vida, povećanje kognitivnih sposobnosti i jačanje kardiovaskularnog sistema. Takođe, korisna je kao pomoć pri prevenciji i lečenju bipolarnog poremećaja, hiperaktivnosti, depresije, autizma i Alchajmerove bolesti.

Foto: Profimedia

Tušt je bogat izvor vitamina C, kompleksa vitamina B i minerala poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i mangana. Sadrži alkaloid betalin, koji ima antimutogena svojstva koja pomažu u prevenciji ili usporavanju rasta tumora u telu.

Ova divlja biljka ima i moćna protivupalna svojstva i idealan je lek za osobe sa autoimunim poremećajima kao što su fibromijalgija, reumatoidni artritis, sindrom hroničnog umora, sindrom nervoznih creva i lupus. U ishrani se koristi nadzemni deo biljke, a listovi tušta su blago kiselo- slanog ukusa, sa veoma izraženom aromom.

Ova biljka je odlična za salate i smutije, a može se dodavati i raznim kuvanim jelima ili se spremiti na sličan način kao što se priprema spanać. Napomena: Pre konzumiranja ove biljke posavetujte se sa svojim lekarom!

Izvor: Kurir.rs/Lovesensa.rs

SHARE

LEAVE A REPLY