Koliko je opasno kad pukne kapilar u oku.

332
FOTO: PUKNUT KAPILAR U OKU - SIMPTOMIBOLESTI.COM

Pucanje kapilara nastaje uslijed začepljenja nekog od krvnih sudova u oku. Oftamolozi tvrde da je ovo stanje ozbiljno i može da dovede do trajnog oštećenja vida.

Crvena mrlja kao posljedica pucanja kapilara na oku može da izgleda zastrašujuće, ali se u stvari radi o krvnom podlivu, odnosno običnoj modrici koja će proći kao i svaka druga modrica bez ikakvog liječenja. Ovo stanje postaje opasno tek ako ga prati i nagli gubitak vida.

– Krvni podliv na oku ne mora uvijek da dovede do pogoršanja vida – kaže dr Dragana Ristić, oftalmolog VMA. – Ukoliko se pojava podliva na oku ponavlja više puta, neophodan je internistički pregled, jer osim povišenog krvnog pritiska, uzroci mogu da budu različiti.

Foto: Shutterstock

Sagovornica kaže da je mnogo opasnije pucanje kapilara unutar oka, jer tada uvijek dolazi do naglog gubitka vida, a često oko ostaje bijelo bez stvaranja krvnog podliva.

– Pucanje kapilara nastaje uslijed začepljenja nekog od krvnih sudova u oku – kaže dr Ristić. – Ovo stanje je ozbiljno i može da dovede do trajnog oštećenja vida. Uzroci nastanka mogu da budu raznoliki, ali prije svega su posljedica povišenog krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, bolesti srca i ostalih bolesti krvnih sudova, kao i nekih oftalmoloških oboljenja.

Doktorka Ristić kaže da je u slučaju naglog gubitka vida potrebno odmah se javiti oftalmologu:

– Ovim pacijentima je prije svega neophodno liječenje koje će obaviti internista, a što se tiče oftalmologa, ako je zahvaćena vena i postoji otok žute mrlje, onda se daje odgovarajuća terapija, ili se, u nekim slučajevima, može raditi i intervencija laserom. U slučajevima kada je zahvaćena arterija oka, prije svega je neophodna internistička terapija, a mogu da se koriste i kapi za trenutno sniženje očnog pritiska, pišu “Novosti“.

Izvor: vecernjenovosti.ba

SHARE

LEAVE A REPLY