Izliječit će vam jetru, bubrege, a korisna je i za ženske probleme: Ovu biljku odmah nabavite, njena vrijednost je ogromna!

347
Foto: novi.ba

Hajdukova trava ili jajolik je uspravna biljka visoka do 80 cm. Boja stabljike je svijetlo zelena ili crvenkasto-smeđa. Ima mnoštvo perjastih listova. Čitava biljka ima vrlo ugodan miris.

Hajdukova trava raste svugdje uz ceste i polja u kontinentalnoj klimi, kao divlja biljka. Cvjeta bijelim cvjetovima od lipnja do kolovoza. Bere se tijekom cvatnje, a lišće do jeseni. Botaničko ime je dobio po grčkom heroju Ahileju – Ahil, a znači dati snagu, piše “Novi.ba”.

Nadzemni dio cvjetnice sadrži do jedan posto esencijalnog ulja (farmakopeja zahtijeva najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku tvar ahile, smole, stereole, tanine itd. Eterično ulje hajdukove trave dobiva se parnom destilacijom, a sadrži bor, cineol, thujone, kamfor, limunin, borneol.

foto: Shutterstock

Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, za želučane tegobe, nadimanje i probavu. U narodnoj medicini koristi se za zarastanje rana kao hemosteptik i ublažavanje bolova. Biljka čička dio je gorkih čajeva, čajeva za čišćenje, pojačanog lučenja žuči, čaja za normalizaciju metabolizma i čaja za smirenje.

Zbog prisutnosti vitamina C, daje se za krvarenje i hemoroide. Kada koristite hajduk travu, trebali biste znati da kod osjetljivih ljudi može izazvati alergije. Zato osobe s osjetljivom kožom trebaju koristiti samo mlade, tek procvjetale biljke i piti čaj u manjim količinama.

Biljka se sakuplja tijekom ljetnih mjeseci, od lipnja do kolovoza, odrezavanjem gornjih dijelova duljine 20-25 centimetara ili se skuplja samo cvatnja duga samo dva centimetra. Izrezani dijelovi se vežu u kitu i suše u propuhu ili sušilici na temperaturi od 35-50 ° C.

Hajdučka trava ili stolisnik čisti i jača krv i probavne organe. Posebno je korisna za liječenje jetre, slezine, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, katara u crijevima i želucu, zatim grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u krstima i leđima, neredovnih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i čireva…

Čaj od stolisnika korisno djeluje i liječi ispucale ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod liječenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure čišćenja krvi. Takođe se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao čaj. Kod nervnih osoba preporučuje se češće pranje cijelog tijela rashlađenim čajem od stolisnika i to ujutro i uveče. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju nervne bolove.

Kalijum, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utiče na rad srca, uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.

Izvor: novi.ba

SHARE

LEAVE A REPLY