U dom Jusupovića svake večeri dolazi lisica: Gleda sa nama Tv i igra se sa mačkama.

829

Lisica sad dođe u kuću, prošeta, legne malo, gleda televiziju. Mi sjedimo, sjedi i ona. Damo joj da jede, izađe vani, i vrati se ponovo. Igra se sa mačkama. Ne pravi nikakve probleme, kaže Mustafa. Porodica Jusupović iz Fojnice, u svom domu u naselju Pločari Polje već više od mjesec ima neobičnog gosta.

Foto: pixabay.com

Naime, u njihovu kuću svaku noć dolazi lisica koja se poprilično udomaćila. U blizini naše kuće je šuma, borovina, jelovina, i ona izađe iz šume i dođe do kuće, pa smo joj mi počeli iznositi hranu. Sasvim slučajno jednom je ušla u kuću i sada je kod nas skoro svaku noć – priča Mustafa Jusupović za Faktor.

Foto: pixabay.com

Mustafa se inače bavi lovom i ribolovom i veoma voli životinje. Imao sam ja i ranije “ljubimce”, imao sam zeca, orla, ne znam više ni ja. Lisica sad dođe u kuću, prošeta, legne malo, gleda televiziju. Mi sjedimo, sjedi i ona. Damo joj da jede, izađe vani, i vrati se ponovo. Igra se sa mačkama. Ne pravi nikakve probleme – kaže Mustafa.

Foto: pixabay.com

Mustafa ističe kako probleme u komšiluku prave psi lutalice, a da lisica jede samo ono što joj oni daju. Kupim joj salamu, piletine, ono što mi jedemo, pojede i ona – pojašnjava. Kaže kako se i njihova djeca igraju sa lisicom, te da ih uopće nije strah prenosi faktor.

Foto: pixabay.com

Mustafina supruga Aldijana kaže da lisica, kada njih nema, ode do komšija pa joj oni daju da jede, ali da u druge kuće ne ulazi. Mi je zovemo “cura”, a ustvari je lisac – kaže kroz smijeh Aldijana. Ističe kako je lisica pitoma, te da je nije bilo strah ni prvi put kada im je došla, a ni sada kada im pređe kućni prag. Lisica spava često sa macama. Znamo joj otvoriti frižider i na zadnju policu ostavimo šta je za nju da jede i ona sama uzme – priča Aldijana.

Foto: pixabay.com

Izvor: tntportal.ba/ foto: pixabay.com

SHARE

LEAVE A REPLY