Da li ste se nekad upitali zašto minđuša smrdi kad je tek izvadite iz uha ? Razlog će vas iznenadit.

1397

Da li ste ikada u životu pomirisali minđušu? Veliki broj ljudi probuši svoje uši u želji da mogu da nose minđuše. One su izrazito lijep ukras, pogotovo kada se vide na ženama, koje pak mnogo vremena posvećuju kod biranja nakita. Međutim, nije rijetka pojava da se iz minđuša osjeća neprijatan miris, koji sigurno osjetimo skoro svaki put kada izvadimo minđušu iz uha. Sada se postavlja pitanje o čemu se tu zapravo radi, odakle dolazi taj neprijatan miris i kako ga se riješiti.

Foto: pixabay.com

Odgovor vam se sigurno neće svidjetiu. Naime, radi se o odumrlim ćelijama, masnoći proizvoda za njegu kose ili lica koja završi u zoni ušne školjke. Sve se to počinje osjećati jer u tom području ima sve više bakterija. Takva slična stvar se dešava i na drugim dijelovima tijela, međutim to ne možete primjetiti na isti način. Sve što trebate jeste da slijedite sljedeća 4 zlatna pravila.

Foto: pixabay.com

1. Uklonite minđuše: Skinite s vremena na vrijeme minđuše, kako bi se vaše uši odmorile od njih. Ukoliko je to neophodno, dezinfikujte minđuše, kao i vašu kožu. 2. Očistite rupe: Nakon što uklonite minđuše iz vaših ušiju, sljedeći korak jeste da uši isperete vodom, koristeći blagi sapun. Ukoliko vam je koža iziritirana, možete je obrisati nekim antiseptikom.

Foto: pixabay.com

3. Očistite minđuše: Sada je vrijeme da se pozabavite higijenog vašeg nakita, pa bi tako bilo poželjno da ga očistite sa detrdžentom. Ne bi bilo loše da taj postupak odradite svaki put nakon nošenja, kako bi se izbjegao razvoj bakterija. 4. vodite računa o higijeni drugih stvari: Dobra higijena ušiju podrazumijeva da brinete i o higijeni prostora u kojem obitavate.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Izvor: magazindan.info/ foto: pixabay.com

SHARE

LEAVE A REPLY