Otvorite vrata sreći: Ovu biljku bi svi trebali imati u kući ukoliko želimo uspjeh i blagostanje.

721

Privlačnog izgleda i neobične strukture, ova višegodišnja biljka je veoma prilagodljiva i izdržljiva, što je čini izuzetno vrijednom za uređivanje savremenih zatvorenih prostora u kojima veliki broj sobnih biljaka danas ne može da opstane.

Foto: pinterest.com

Srećni bambus (lucky bamboo) ili sobni bambus je danas standardni dio ponude skoro svih cvijećara i čest izbor mnogih kupaca. Svako od nas je bar jednom dobio ovu neobičnu biljku, bilo u buketu, bilo samostalno, a nakon saznanja da joj nije potrebna posebna njega i mnogo pažnje, sigurno je mnogima postala omiljeni dio kućnog zelenila.

Foto: pinterest.com

Ono što vjerovatno većina ne zna, to je da ova interesantna biljka uopšte nije bambus! To je zapravo biljka koja se naziva Dracena sanderiana i svojim izgledom zaista podsjeća na bambus, što objašnjava ime kojim je popularizovana u svijetu.

Foto: pinterest.com

Pored toga, značajnu ulogu u njenoj skorijoj ekspanziji na tržištu igra i egzotičan izgled i izrazita dekorativnost, kao i raznovrsne mogućnosti aranžiranja, bilo samostalno ili u kombinaciji sa rezanim cvijećem i drugim elementima. Danas postoje tri osnovne forme tzv. srećnog bambusa – ravni bambus, uvijeni bambus i bambus slobodnog stila. Ove tri forme su kasnije poslužile kao osnova za razvoj niza varijeteta koji se mogu naći u prodaji.

Foto: pinterest.com

Održavanje: Potrebno je da znate svega nekoliko informacija o ovoj interesantnoj biljci i da joj poklonite malo pažnje kako bi krasila vaš dom dugi niz godina. Poput rezanog cvijeća, tzv. srećni bambus se drži u vodi. Trebalo bi mijenjati ili dolivati vodu na svakih 10 dana do dvije nedelje, jer brzo crpi hranljive materije. Koristite odstajalu vodu i napunite vazu do oko 10-ak cm visine.

Foto: pinterest.com

Osjetljiv je na direktnu sunčevu svjetlost, koja može dovesti do promjene boje listova (postaju žuti). Listovi mogu da promjene boju u žutu zbog viška hlora u vodi, a ukoliko do toga dođe, odstranite ih kako bi se na njihovom mjestu razvili novi listovi. Uspijeva u širokom rasponu temperature, otprilike od 15 do 32oC. Prihranjivanje nije neophodno, ali možete mu dodati malo tečnog đubriva sa vremena na vrijeme.

Izvor: novi.ba/ foto: pinterest.com

SHARE

LEAVE A REPLY