Da vam se mašina za veš nikad ne bi pokvarila svako treći mesec uradite ovu stvar.

526

Ranije su uređaji pravljeni da traju gotovo vječno, a sada, čini nam se, do isteka garancije. U slučaju veš mašina, najveći problem jeste tvrda voda, to jest kamenac koji pravi mašini mnogo problema. Još ako se filter ne čisti redovno, šteta može da bude velika. Uz par odličnih trikova, možete osigurati da vam mašina poživi duže nego što bi inače. Uz to, biće čista, bez smrada i bakterija.

Foto: pinterest.com

Sirće i soda bikarbona: Alkoholno sirće će dezinfikovati mašinu, pomoći da se ukloni buđ, a kiselina sirćeta ukloniće skorjele tragove od praška za veš ili omekšivača. Ako iz vaše mašine dolaze neprijatni mirisi, onda će soda bikarbona riješiti problem.

Ubacite jednu šolju sirćeta, jednu šolju sode bikarbone, pa pustite jedan prazan ciklus na najvišoj temperaturi. Ova kombinacija je jedan od najmoćnijih čistača, koji se bori protiv kamenca, a samim tim i kvarenja. Ponavljajte ovaj postupak jednom u tri mjeseca.

Foto: pinterest.com

Sok od limuna: Ako imate problema sa rđom, uključite mašinu na najvišu temperaturu, na program za otkuvavanje. Dodajte dvije čaše ceđenog soka od limuna. Kad mašina završi, ponovite isto, ali nemojte stavljati sok od limuna. Na ovaj način očistićete mašinu od svih nečistoća, uključujući i rđu, piše likemag.com

Ponekad nismo ni svjesni da u kući imamo miris, ali naši gosti svakako će to odmah primijetiti. Ako ne želite riskirati, postoji nekoliko trikova kojima ćete brzo i lako osvježiti stan.

Foto: pixabay.com

Osvježivači u sprejevima ili bočicama koje polako otpuštaju miris jedan su od najbržih načina, ali i mirisne svijeće lako mogu riješiti problem. Mirisne svijeće osim toga lijepo izgledaju pa daju poseban štih ako je u pitanju neko večernje druženje ili se jednostavno želite opustiti i uživati u svome domu.

Jolie Kerr u Americi je poznata kao velika stručnjakinja za čišćenje i organizaciju doma, a za Huffington Post otkriva jedan trik s limunom. Skuhajte koru od limuna u vodi i nakon što se ohladi, uspite je u raspršivač. Koru od limuna ćete ukloniti, a voda će biti povoljan osvježivač zraka u kući.

Foto: pixabay.com

Razni osvježivači ili mirisne svijeće samo će maskirati mirise i idealni su kada vam se najave gosti pa nemate puno vremena da ih se riješite, neugodne mirise možete i iskorijeniti nekim drugim metodama. Časopis Good Housekeeping naglašava kako su neugodni mirisi u kući obično alkalni, a sredstva za maskiranje kisela pa ih zato ne mogu eliminirati.

Da biste to postigli, ne treba vam puno novca, jer je ocat, baš kao i kod čišćenja, idealan saveznik. U malu zdjelu ulijte ocat i ostavite ga na nekom manje vidljivom mjestu. Nakon dan ili dva dana upit će sve mirise i to ćete najbolje primijetiti kada se vratite kući, a ne dok boravite u prostoru. Budući da će za nekoliko dana ocat ishlapjeti, sjetite se uliti novi. Za brže rezultate stavite vodu i ocat u lonac pa pustite da zakipi i stvori se para. Ona će također odlično neutralizirati neugodne mirise.

Foto: pixabay.com

Neugodan miris od ljubimaca, koji se najčešće uvuče u tapecirani namještaj ili tepihe možete riješiti sodom bikarbonom. Ostavite da stoji 15 minuta na kritičnom mjestu i zatim usisajte. Ponekad se neugodni mirisi u domu stvore primjerice u kanti za otpatke i lako će ispuniti kuhinju. Da biste to spriječili, iskoristite koru iscijeđenog limuna i ubacite je u smeće. Može pomoći i naranča.

Ako imate problema s neugodnim mirisom u hladnjaku, stavite u jednu otvorenu posudicu prašak za pecivo i ostavite preko noći. Trebao bi upiti sav miris, a zatim prebrišite sve police i rešetke otopinom od octa i vode.

Izvor: tportal.hr

SHARE

LEAVE A REPLY