Ova pametna žena postavila je ovo iza radijatora: Upolovila račune i šeta se u kratkom rukavu po stanu: Nema više smrzavanja.

475

Snijeg i minusi stigli su u našu zemlju. Stanove je, izuzev rijetkih sretnika kojima grijanje radi ‘kako treba’, jako teško ugrijati. Mi vam donosimo nekoliko trikova i savjeta kako da ugrijete vaš dom.

Foto: pinterest.com

Trik br. 1: Ukoliko imate radijatore, ali u stanu je i dalje hladno, jedno od najboljih rješenje je aluminijska folija. Zalijepite aluminijsku foliju na komad kartona i postavite karton između zida i radijatora, tako da aluminijska folija bude okrenuta ka radijatoru. Na ovaj način, toplina se odbija direktno u sobu, i ne odlazi kroz vanjske zidove. Kažu da se, kad ovo uradite, čini da ste upali još jednu grijalicu u sobi.

Foto: pinterest.com

Trik br. 2: Za brzo i jeftino grijanje vaše sobe potreban vam je mali lim za pečenje, dvije lončanice za cvijeće različite veličine, nekoliko svijeća i upaljač. Grijač funkcionira tako da svijeće griju zrak. On kruži i zadržava se u lončanicama te ih tako grije. Autor izuma tvrdi kako je ovakva grijalica sasvim dovoljna da vam osigura normalan boravak u manjoj sobi. Za više informacija o izradi, pogledajte video.

Foto: pinterest.com

Trik br. 3: Jedno od ne baš vizuelno najstretnijih rješenja jeste da na prozore postavite tzv. ‘bubble wrap’, odnosno zaštitnu foliju s mjehurićima zraka (koje svi volimo puckati). Ovi mjehurići sprječavaju toplinu da odlazi kroz prozore. Možete je zalijepiti vrlo jednostavno: porpskajte prozore vodom, pomoću koje će se napraviti vakum koji će sprječavati da folija spadne. Ako se to i desi, samo poprskajte ponovo…

Foto: pinterest.com

Trik br. 4: Ukoliko imate peć na drva, jako dobra ideja je da stalno držite lonac s vodom na njoj. Ne samo da ćete dobiti jeftini ovlaživač zraka koji će vam pomoći kad curi nos i da se koža ne suši, već ćete dobiti i dodatni grijač u kući. Dodatni tip: stavite u vodu par kapi jabukovog sirćeta da spriječiti stvaranje naslaga kamenca na šerpi.

Izvor: radiosarajevo.ba/ foto: pinterest.com

SHARE

LEAVE A REPLY