POUČNA PRIČA: Gazda zakopao magarca koji se okliznuo u bunar, ali se desilo nešto nevjerojatno…

206

Mnogo ljudi danas se ne suosjecaju sa zivotinjama. Nije ih toliko briga za njih osim ako nemaju neke koristi. No, zapravo nikoga ne treba odbaciti od sebe pa cak ni zivotinju jer je i ona zivo bice. Naime, iako one ne znaju pricati i ne znaju toliko razmisljati ipak ih treba pustiti da zive.

Foto: freshpress.info

Ovo je zapravo rijec o jednom magarcu koji je upao u bunar i nikako nije mogao izaci. Medjutim on je satima zalosno zavijao a kada je cuo to njegov gazda pokusao je smisliti kako da ga izvuce. 

Pokusavajuci vise puta sta da ucini, na kraju je zakljucio da je zivotnja veoma stara i da bi on svakako trebao da zatrpa bunar. Jednostavno bilo mu je svejedno za njim i ako je to zivo bice koje ne zna kako izaci iz bunara ni traziti pomoc. 

Seljak je pozvao svoje komsije da mu pomognu da zagrnu bunar. Kada su poceli bacati zemlju na zivotnju, tada je magarac shvatio sta ce se dogoditi te se mnogo uplasio. Medjutim, nakon nekog vremena seljak je pogledao u bunar ali ono sto je vidio veoma ga je iznenadilo, jer je sa svakom lopatom zemlje koja je pala na njegova ledja magarac zapravo otresao sa sebe i zakoracio na nju. Svi su bili iznenadjeni kada su ugledali kako je magarac presao preko ivice bunara te potom otrcao.

Foto: rtvglasdrine.com

Naime, isto tako materijalni svijet uvijek ce na vas baciti sve vrste smeca, jer je pun mrznje. No, da bi se oslobodili svih vrsta nevolja morate otresti sve sa sebe i krenuti uvijek naprijed. Svi mozemo izaci iz najdubljeg bunara tako sto nikada necemo odustati od bitke. Uvijek kreni korak naprijed bez obzira koliko to bilo zaista tesko. 

SHARE

LEAVE A REPLY