U rijeci Vrbas su ronioci pronasli mač u kamenu: Kada su ga izvadili, saznali su tajnu staru 600 godina (Foto)

334

Vrlo je moguce danas naci neke stvari iz praistorije. To moze biti bilo sta. Medjutim, danas se to sve gleda drugacije. Sve se to veoma cijeni i uvazava. No, ono sto je skoro otkriveno jeste da je u dubinama hladne rijeke Vrbas pronadjen jedan veoma star predmet.

Medjutim, smatra se da je proslo veoma puno vremena od kako se to nalazi ispod vode. Tacnije to je period izmedju XII i XIV vijeka. Kako sve to doznajemo, ronilacka ekipa pronalazi jedan vrlo interesantan predmet a  radi se o macu koji stoji uspravno zaboden u kamenu.

FOTO: BHRT

Ovaj mac je nedavno izvadjen iz rijeke Vrbas da bi u roku od mjesec dana zavrsio kao suvenir u centru za stare antikvitete glavnog grada Bosne i Hercegovine. Takodje doculi smo zanimljivu pricu da su vecina scenarista dosli na ideju snimiti istorijski film. Upravo o tom macu.

Teorija nam govori nesto vrlo interesantno, nesto sto ce mnoge podstaci na razna istrazivanja. Medjutim, sve to je zainteresovalo mnoge strucnjake kako bi poceli sa intenzivnijim istrazivanjima. Sto ih je dovelo do zakljucka da je mac star cak i preko 600 godina.

FOTO: BHRT

Da budemo iskreni, ovo treba biti svima veoma dobar motiv za pronalazenje podvodnih predmeta. Vrlo je mali procenat nasih rijeka istrazen. To je cinjenica da postoji jos raznoraznih predmeta iz srednjeg vijeka. Koja jos nisu ugledala svjetlost dana.

SHARE

LEAVE A REPLY