Donosimo vam savjet kako da perete svoje peskire.Da li vaši peškiri već nakon samo nekoliko pranja izgube svoju mekoću i postanu grubi? Naime, stručnjakinja za enterijere Rachel Kohen tvrdi kako postoji nekoliko trikova kako da vaši peškiri ostanu mekani i nakon nekoliko pranja.

Savetujemo da perete u hladnoj vodi.Mogli biste da padnete u iskušenje da peškire ubacite na najvišu temperaturu jer ipak ih valja temeljno oprati. Istrazitelj kaže da je to prva i glavna greška koju ljudi cine. Peškiri se peru u hladnoj vodi jer se tako sprječava skupljanje peskira, boje ostaju postojane, a cak se i neke mrlje bolje skidaju na niskim temperaturama.

Nemojte da koristite omekšivač.Hemikalije iz omekšivača mogu zapravo da stete tkanini i ucine da vaši peškiri svakim pranjem budu sve tvrdi.Nasa preporuka je, ubacite tenisku lopticu u bubanj veš mašine da ih ravnomjerno miješa i vrati im mekoću”, te ce vam peskiri biti mekani i kao novi svaki put.

Nikako ne sipajte deterdžent od oka.Svaka marka i vrsta ima svoja pravila i uputstva na poleđini ambalaže. Ta uputa je korisna s vremena na vreme pročitati i ponašati se u skladu s njom. Nećete ništa postići ako koristite veću količinu, bilo tečnog ili deterdženta u prahu. Naprotiv, zbog toga vaši peškiri postaju tvrdi nego što su bili i cepaju se.

Nemojte slucajno da sušite predugo. Moramo vam reci da namjena peškira jeste da dobro upijaju vlagu, zato njima nije potrebno dugo da se osuše. Ukoliko koristite mašinu za sušenje veša ili susilicu onda  peškire stavite na najkraći ciklus. Još je bolje ako ih “dovršite” napolju na svježem zraku.

Izvor: fazon.info

LEAVE A REPLY