Više od milion objekata u Srbiji nema seizmološku zaštitu i ne bi izdržalo trusove jače od šest stepeni po Rihterovoj skali, upozoravaju građevinski stručnjaci, a prenosi portal “Srbija Danas”. Preko milion objekata u Srbiji nema seizmološku zaštitu i ne bi izdržalo zemljotres jači od šest stepeni po Rihterovoj skali, a najugroženiji su centralna i južna Srbija, ali i stari delovi Beograda, upozoravaju građevinski stručnjaci.

Oni kažu da posebnu opasnost predstavljaju ruralni objekti i divlja gradnja, koji se i usled mnogo manjeg zemljotresa od onog koji je u utorak pogodio Albaniju mogu srušiti kao kula od karata i ugroziti bezbednost ljudi.

– Nakon razornog zemljotresa u Skoplju 1963. godine, u našoj zemlji su počeli da se zidaju objekti koji imaju seizmološku zaštitu. Osamdesetih godina su standardi dodatno podignuti, te zgrade koje su zidane nakon toga mogu izdržati zemljotres do sedam stepeni po Rihteru.

Međutim, sve zgrade koje su zidane pre, kao i nepropisno nadzidani i divlji objekti predstavljaju potencijalnu opasnost. Veliki problem su i kuće i pomoćni objekti u selima, jer su mnogi sugrađani gledali kako da što jeftinije prođu, zaobilazeći propise. Procenjuje se da u Srbiji ima preko milion takvih nebezbednih objekata – objašnjava za Kurir Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Rodić kaže da posebna opasnost od obrušavanja preti na Kopaoniku i u Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Valjevu, Preševu, Vranju, ali i dijelovima Beograda… – Novi Beograd je generalno mnogo bezbjedniji od starih dijelova grada, koje bi mogao da obruši i zemljotres jačine oko 5,2 stepena po Rihteru.

Prilikom obrušavanja te građevine bi mogle da ugroze i okolne zgrade. Ne daj bože da prestonicu zadesi neki takav zemljotres – dodaje Rodić, koji podsjeća da samo Beogradu prijeti oko 2.000 klizišta, koja bi mogao da aktivira i zemljotres koji nije razorne moći.

Podsjetimo, cijeli Balkan tresao se u utorak rano ujutru, kad je snažan zemljotres jačine 6,4 stepena pogodio Albaniju, odnijevši oko 30 života. Serija zemljotresa, od kojih je najjači bio 5,2 stepena po Rihteru, potresla je i BiH. Ovo podrhtavanje tla osjetilo se i u Srbiji.

Doktor Milan Glišić, profesor na Katedri za statiku konstrukcije na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kaže da je razlog što je u Albaniji toliko srušenih objekata taj što ti objekti nisu dobro građeni ili projektovani. – Srbija u poslednjih 10 godina ima dobre propise o planiranju i izgradnji, ali je pitanje da li ima onih koji pokušavaju da ih zaobiđu. U interesu je svih nas da se poštuju propisi i da se vrši kontrola bezbjednosti objekta – kaže Glišić.

fokus.ba

LEAVE A REPLY