Novi zakon koji se odnosi na sve zemlje Zapadnog Balkana stupa na snagu 1. marta naredne godine. Jedna od novina koju donosi jeste ukidanje ispita prednosti što podrazumijeva da se prije svakog zapošljavanja stručnaka iz treće zemlje zaposli domaći ili evropski kadar. To znači da će za pola godine građanima zapadnog Balkana biti olakšano zapošljavanje u Njemačkoj, rečeno je između ostalog Vijestima u Ambasadi Republike Njemačke u Podgorici.

Zakon o useljavalju stručne radne snage će po pojedinačnim tačkama proširiti postojeće mogućnosti useljavanja stručne radne snage u Nemačkoj, a koje su sadržane u Zakonu o prebivalištu. Između ostalog, biće omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage. Pod stručnim licem podrazumijeva se osoba sa najmanje dvije godine stručne spreme, koja ima pravo na podnošenje zahteva kao i da za podnosioce zahteva na licu mjesta ne proizilaze bitne proceduralne izmene.

Odluka o dodjeli prebivališta ili radne dozvole su u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova SR Njemačke, odnosno nadležnih organa u zemlji, naveli su iz Ambasade Nemačke. Stručnom radnom snagom u Nemačkoj će se ubuduće smatrati osobe sa visokom stručnom spremom i sa kvalifikovanom stručnom spremom.

Kao stručna radna snaga možete raditi na poslovima za koje ste osposobljeni. Preduslov za obe grupe je priznavanje njihove kvalifikacije. Priznavanje kvalifikacija vrši se u svakom pojedinačnom slučaju od nadležnih organa za priznavanje u Nemačkoj. Minimalni preduslov za priznavanje je da stručno obrazovanje mora da traje najmanje dvije godine.

Da bi se olakšala procedura, biće osnovan centralni servisni centar za inostranu stručnu radnu snagu koja traži priznavanje svoje stručne spreme, koji će savjetovati i pomagati podnosioce zahteva u postupku priznavanja. Takođe se obično zahteva znanje njemačkog jezika. Potrebni nivo jezičkih vještina zavisi, između ostalog, od planirane aktivnosti, odnosno, zaposlenja, naveli su iz Ambasade.

(novi.ba/foto:print screen novi.ba)

LEAVE A REPLY