NADAMO SE DA ĆE OVO USVOJITI, KONAČNO, POVOLJNA VIJEST ZA NAS U REGIONU. AKO JE VJEROVATI PROMJENAMA ZAKONA, OD JUNA IDUCE GODINE BI SE TREBAO PROMIJENITI ZAKON O DJEČJOJ I SOCIJALNOJ ZAŠTITI.

Prema novome zakonu koji će uskoro biti usvojen, žena koja je majka 3 ili više djece, dobijati će doživotnu mjesečnu naknadu, a to ne važi samo za njih, nego i za staratelje ili za roditelje ako imaju djecu koja imaju posebne potrebe.

Ovo je zakon kojim se predviđa da majke koje imaju više od 20 godina radnog staža dobijaju doživotnu mjesečnu naknadu od 330 eura, a važi i za majke koje imaju četvero djece i 15 godina radnog iskustva, odnosno staža.

Inače, u Srbiji i B i H, majke koje imaju dvoje ili više djece, i koje imaju 15 godina staža i koje su prijavljene na zavod za zapošljavanje dobijati će naknadu u vrijednosti od 193 eura. Ovo vrijedi i za staratelje, ali i za roditelje koji imaju djecu sa posebnim potrebama.

Svaka žena koja inače ispujava ove uslove će morati da odluče između naknade i penzije, kao i ako je žena u radnom odnosu još uvijek, ne može u isto vrijeme da prima naknadu i platu.

Inače, Zakon je odredio i centre za socijalni rad da rukovode sa raspoređivanjem ovih naknda. Žene su pri prijavljivanju dužne da donesu izvode iz matične knjige rođenih za svoju djecu za ovu naknadu. Moraju da donesu u potvrdu da su na birou prijavljene, kao i o dužini radnog staža potvrdu, odnosno moraju donijeti potvrdu da nemaju pravo na penziju.

(nostalgicno.info)

LEAVE A REPLY