Možda ste čuli za akupresuru, metodu koju su još ranije praktikovali Kinezi, a i dan danas ih koriste ljudi kako bi se oslobodili bola na različitim dijelovima tijela. Prema mnogim studijama, pritiskanjem akupresurnih tačaka pravilno, možete iskusiti pozitivne rezultate u odnosu na bol i nelagodnost. Najbolja stvar kod akupresure i refleksologije je što možete sami sebi pomoći.

Akupresura i refreksologija.U refleksologiji i akupresuri restorativna masaža pritiska u određenim dijelovima šake i stopala, olakšavaju optimalno zdravlje i ublažavaju bol. Akupresura ne samo što pomaže da se riješite bola, već i u mučnina, vrtoglavica i mnogih drugih stvari.

Lupanje srca. Možda ćete nekad iskusiti da vam srce odjednom počinje ubrzano kucati. To može biti rezultat anksioznosti i nervoze. Liječenje kroz akupunkturu. Lupanje srca je zastaršujuće iskustvo koje inače nije štetno, ali može biti tretirano metodom akupunkture, samo što će jedina razlika biti to što ćete umjesto igle koristiti vaše prste.

More mira. Tačka akupresure nalazi se u centru grudne kosti i naziva se “more mira”, stoga, pritisnite ovu tačku palcem 1-2 minuta i dišite polako. Prednosti “moru mira”. Za liječenje nervoze, probleme u grudima, lupanje srca, astme, kašlja, anksioznosti i nekoliko problema sa grudima kao što su nedovoljno laktacije i mastitis.

Tačka trećeg oka. To je još jedna tačka mirovanja i nalazi se između obrva. Stoga, imenovana je kao treće oko. Benefiti tačke trećeg oka. Na kontinuirano pritiskanje tačke, svi poremećaji spavanja, nesanica, glavobolja, problemi s očima, vrtoglavica, zapušenje nosa, nestaće.

Aktivirajte ovu tačku. Da bi aktivirali tačku trećeg oka, potrebno je da zatvorite oči i sjednete u opuštenu poziciju. Stimulišite ovu tačku srednjim prstom i dlanovima, pritisnite tačku 1 minut i dišite duboko. Stomak. Mnogi refleksolozi preferiraju ovu tačku zato što pomaže da se stvori pokret koji poboljšava proces disanja i daje osjećaj olakšanja.

Podlaktica. Ovo je klasično mjesto za refleksologiju i akupunkturu. Stres i anksioznost zapušavaju protok energije u tijelu koje bi ova tačka mogla da popravi. Pomaže da se energija kreće u pravom smjeru, pomažu vašem mentalnom fokusu i smanjuje stres.

Dlan. Onog trenutka kada pritisnete ovu tačku, osjetićete kako stres isparava. Nalazi se na jednoj od najvažnijih meridijana (energetski kanal) koji utiče na srce, jetru i pankreas. Vjeruje se da se mnogo stresa zadržava u jetri. Takođe je odlična tačka za liječenje glavobolje, nesanice, bolova u stomaku, probavnih smetnji – od kojih svi mogu biti posljedica stresa.

Dokoljenica. Ako osećate stres u gornjem dijelu tijela, masiranje ovog mjesta je savršeno. Stopalo. Pritisak na ovu tačku može da pomogne opterećenom i stresnom umu. Neki refleksolozi vjeruju da je ovo najbolji meridijan za liječenje pankraesa, u centru stopala. Najvažniji savjet koji trebate da imate na umu. Najvažniji dio polazi iz disanja. Potrebno je ravnomjerno i duboko da dišete. To će opustiti cijelo tijelo i um.

Izvor: fokuzz

LEAVE A REPLY