Poreklo imena Stefan: Ime Stefan je grčkog porekla, izvedeno od grčke reči stefanos (Στέφανος) što znači kruna ili venac. Ime je duboko ukorenjeno u hrišćanskoj tradiciji i jedno od najčešćih muških imena uopšte.

Ime hrišćаnskog svetiteljа. Ime je veoma rasprostranjeno na mnogim jezicima. neke od varijacija imena su : kod Srba: Steva, Stevica, Stevo, Stepa kod Hrvata: Stipe kod Mađara: Pišta (Pista) kod Engleza: Stiven, Stiv (Steven, Steve) kod Španaca: Esteban (Estebán) Ime Stefan nosili su mnogi kraljevi: engleski, mađarski, srpski i poljski.

Značenje imena Stefan. Ovo ime je zato duboko povezano sa verom, sa simbolom kruga i dugovečnosti, a veruje se pak samim tim, i da će se tradicija rađanja sinova i muške dece nastaviti, te da će svaki rođeni Stefan dalje imati muške potomke. Čak 11 vladara loze Nemanjića nosilo je ovo ime, ali ne kao svoje vlastito, već kao svoju titulu. Zapravo, ni jedan od Nemanjića nije se zvao Stefan, ali je pak ispred svog imena svaki od njih dodavavao ovo ime.

Zahvaljujući njegovom poreklu i značenju koje je imalo kada se prevede – „kruna, čast, ovenčani, vladar“, svaki od Nemanjića, počev od prvog vladara Stefana Nemanje, dodavao je ovo ime svom imenu, te je ono od tada postalo praktično titula, koje je označavalo vladara, kralja ili cara.

Jedna od najboljih osoba na koju možete da budete ponosni što je imate kraj sebe i u svom životu da vam svakodnevno izmamljuje osmeh koji je najiskrenije nešto što bi ikada mogli posedovati. Stoga, pružite mu svu ljubav i pažnju ovog sveta, a on će vam zauzvrat pružiti još više misleći kako ste upravo vi ti koji ste zaslužili najviše.

Izvor: ljubavna-adresa.com

LEAVE A REPLY