Marija (na lat. Maria) je latinska forma hebrejskog imena “Mirjam” (hebr. מִרְיָם). Kao ime Isusove majke ime ima simbol čiste i duboke ljubavi. Samo značenje imena nije sigurno razjašnjeno. Po jednom tumačenju ime je izvedeno od egipatskog “mry” što znači „voljena“. Po starijim tumačenjima je ime nastalo od hebrejskog “mir” = “gorko” i “jam” = “more”, pa bi značenje bilo “gorčina mora”. Prema tumačenju Eusebija iz Cezareje ime nosi značenje “kapljica mora” izvedeno od hebrejskog מר “mar” “kapljica” i ים “jam” što znači “more”.

Po novijim tumačenjima se pretpostavlja da ime vodi značenje od egipatskog “mry” što znači “koja ja voljena”. U Raznim formama je ovo najčešće žensko kršćansko ime. Među najpoznatije spadaju : latinska izvedenica Maria, na našem podneblju Marija, muslimansko ime Mejrema , hebrejski Mirjam. Na engleskom govornom području je najpoznatiji oblik Mary. Kod katolika se ime Maria koristi i kao muško ime. U posljednjih nekoliko decenija čak ovo ime je na samom vrhu na listi najčešće davanih imena djevojčicama kako u Srbiji tako u Hrvatskoj.

Marija je žena koja voli biti voljena i pažena. U svom životu se najviše posvećuje miru i ravnoteži, kako u ljubavnim odnosima tako i u poslovnim i prijateljskim. Ona ne preže ni od čega kako bi rekla nekome istinu u lice. Nikada ne trača nikoga iza leđa, već sve što ima nekome da kaže to će reći samo njemu a nikako drugim ljudima.

Ona je simbol poštenja i vjernosti. Svog muškarca obožava a i on obožava nju, jer tako divno biće je nemoguće nevoljeti. Ljubav je u njenom životu veoma važna. Ona bi za ljubav učinila sve. Ona je kraljica koja zaslužuje poštovanje, ljubav i iskrenost. Njena ljepota se krije u njenom velikom srcu i toplim riječima. Nju stvarno vrijedi imati u životu.

Izvor: ljubavna-adresa.com

LEAVE A REPLY