Poreklo imena Đorđe. Ime Đorđe potiče iz grčkog jezika i smatra se da je varijanta imena Jorgos. Jedno je od najstarijih imena u evropskim narodima. Ime Jorgos od kojeg potiče ime Đorđe znači “zemljoradnik” ili “ratar”, a to je bilo i jedno od imena grčkog vrhovnog boga Zevsa, koji je bio i zaštitnik zemljoradnika.

Kada je reč o istorijskim ličnostima koje su nosile ovo imena, najpre treba pomenuti vođu Prvog srpskog ustanka, Đorđa Petrovića, koji je u narodu poznat kao Karađorđe. Značenje imena Đorđe. Grčko ime Γεώργιος od koga se smatra da potiče i srpski oblik Đorđe, te mnoge druge varijante u različitim jezicima znači “zemljoradnika” ili “ratar”.

Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.Ovo ime je oduvijek uživalo veliku popularnost u Srbiji te se tako našlo i među prvih 20 imena na listi najčešće davanih imena dječacima rođenim posljednjih 15 godina u Srbiji.

Pored varijacija u različitim jezicima, smatra se da su od izvornog imena Γεώργιος izvedena i sledeđa imena: Georg, Đurađ, Đurđe, Đorđije, Đurđe, Đura, Đurica. Đoka, ali i ženski oblici imena, poput: Đurđa, Đurđina, Đorđina, Đurđija, Đurđinka i tako dalje.

Pripadnici ovog vlastitog muškog imena su zaista jedni od najvrednijih i najiskrenijih osoba koje ikada možemo sresti u životu. Spreman je pružiti sve što može dragim ljudima bez da traži bilo šta zauzvrat osim iskrenog osmeha od uva do uva koji mu je dovoljan dokaz da je uradio jedno dobro delo. Zbog toga, njega je neverovatna sreća imati kraj sebe,a zaslužio je i to da mu svi pruže svu ljubav i pažnju ovoga sveta nakon što je on spreman uraditi sve što je u njegovoj moći kako bi drugi bili srećni.

Izvor: ljubavna-adresa.com

LEAVE A REPLY