Poreklo imena Aleksa. Varijanta imena Aleksаndаr, Aleksije. Ime potiče od grčkog imena Aleksandros (gr. Αλέξανδρος, Aléxandros,) sa značenjem “zaštitnik ljudi” ( alexo =zaštita + andros =muževan, muškarac, čovjek). Ime je čuvenog makedoskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog (356-323 prije Hrista), utemenitelja grada Aleksandrije na obali Egipta, čuvenog zbog kolosalnog svetionika i najveće biblioteke tadašnje epohe i ime je prvenstveno zahvaljujući njemu dostiglo veliku popularnost.

Značenje imena Aleksa. Na području naše zemlje se mahom smatra da je ime Aleksa samo varijanta imena Aleksandar. Međutim, ono što je posebno zanimljivo vezano za ovo ime, jeste što je u Poljskoj Aleksa, zapravo ženski oblik imena Aleksy.

Ime je u raznim varijantama i njegovim izvedenicama rasprostranjeno širom svijeta, kako kod hrišćana tako i kod muslimana (tursko Iskender ili Al Iskandar kod Arapa) Na našem podneblju od ovog imena su izvedena imena Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca.

Kako nema nedoumica oko njegovog porekla, tako se muško ime Aleksa prevodi kao “zaštitinik naroda”, odnosno “branilac ljudi”. Aleksa sve stvari voli da posmatra iz prikrajka, deluje rezervisano i kao da ga ništa na ovome svetu ne može dotaći ni u najmanjoj meri.

Sve dok on sam ne odluči da li je neko ili nešto vredno njegove pažnje, neće se ni najmanje zamarati oko toga i trošiti svoje dragoceno vreme. Ponekad deluje kao tih, povučen i sistematičan tip osobe, ali je isto tako izuzetno inteligentan i posebno obraća pažnju na detalje. Većinu pripadnika ovog muškog imena privlači tip rada napolju ili slično tome.

Izvor: ljubavna-adresa.com

LEAVE A REPLY