Meteorolozi navode da nećemo imati sibirsku zimu, ali predviđaju čak 65 kišnih dana samo tokom jeseni Jesen je juče zvanično stigla u Srbiju, a dugoročna vremenska prognoza pokazuje da će u prvoj polovini biti relativno topla i suha, u drugoj kišovita, dok se prvi snijeg očekuje krajem novembra ili početkom decembra.

Republički hidrometeorološki zavod prošle nedelje objavio je dokument koji se zove “Klimatski sezonski izgledi u Srbiji”, a bavi se dugoročnom vremenskom prognozom za tek počelu jesen i nadolazeću zimu. Prema tim podacima, vrijednosti srednje sezonske temperature vazduha do 30. novembra biće od 11 do 14 stepeni, a u višim predjelima od 6 do 10.

– Broj ljetnih dana do kraja novembra biće od 15 do 22 u nižim predelima, a na planinama do četiri dana – stoji u dokumentu koji je ažuriran 16. septembra, a pod pojmom jesen obuhvata period od 1. septembra do kraja novembra. Inače, prema RHMZ-u, ljetni dani su dani tokom kojih maksimalna temperatura dostiže ili prelazi 25 stepeni. Kada je riječ o broju mraznih dana sa minimalnim temperaturama do ili ispod nule i njih će biti do kraja novembra.

– Broj mraznih dana u nižim predjelima od šest do 18, a na planinama od 20 do 30 dana – stoji u dokumentu RHMZ-a. Prema ovoj prognozi, druga polovina jeseni, naročito novembar, biće daleko kišovitiji. Tokom jeseni, broj kišnih dana biće između 22 i 30, a u brdsko-planinskim predjelima do 40 dana – poručuju u RHMZ-u. Nedeljko Todorović iz RHMZ-a ističe da će prva polovina jeseni biti relativno topla sa više suhih dana i manje padavina.

– U drugoj polovini jeseni biće više kiše, oblaka i mrazeva, a prvi snijeg se može očekivati krajem novembra ili početkom decembra – naglašava Todorović. S druge strane, zimska temperatura vazduha od 1. novembra do 29. februara kretaće se u granicama prosjeka.  Srednja sezonska temperatura vazduha biće od nula do četiri stepena, a u višim predelima od minus četiri do minus dva. Tokom februara postoji mogućnost za pojavu talasa hladnoće. Broj mraznih dana biće od 40 do 65 u nižim predjelima, a u brdsko-planinskim predelima od sedam 70 do 90 dana – podvlače u RHMZ-u i dodaju da će broj dana sa padavinama biti od 31 do 40, a na planinama do 50 dana.

U RHMZ-u dugoročno prognoziraju da će nadolazeća zima od 1. decembra do 29. februara donijeti od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom do ili ispod nule u nižim predelima. Na planinama se očekuje od 30 do 50 ledenih dana – navode u RHMZ-u. Danas znatno hladnije. U RHMZ-u za danas prognoziraju temperaturu od minimalnih 14 do maksimalnih 17 stepeni, uz moguću kišu. S tim što će već sutra doći do porasta temperature, kada se maksimalno očekuje 22 stepena uz malo i umereno oblačno vreme. Od sutra pa do vikenda temperatura će biti u stalnom rastu, pa se tako u subotu ponovo maksimalno očekuje ljetnih 26 stepeni, piše Blic.

(novi.ba/foto:print screen novi.ba)

LEAVE A REPLY