Uvijek je dobro izaći iz kuće i provesti nekoliko sati u prirodi, a posebno ako je vani lijep i sunčan dan. Međutim, često uživanje u prirodi znaju pokvariti dosadni insekti, naročito ako ste alergični na njihovoj ujed. Zato vam danas donosimo odličan trik kako da se spasite pčela, a da im ne naudite. Ideja o ostavljanju kašike sa mješavinom šećera i vode u dvorištu širi se internetom i društvenim mrežama i čini se kako postoji dobar razlog zašto sve više ljudi ovo radi.

Britanski zoolog Dejvid Atenborou osmislio je ovaj jednostavan savjet za svakoga: pomiješajte šećer i vodu, sipajte u kašiku i ostavite je u svom dvorištu kako bi pčela mogla da dođe do nje. Jednostavna mješavina šećera i vode okrepiće iscrpljenu pčelu i pomoći joj da se vrati u košnicu.

Samim tim, u velikoj mjeri ćete smanjiti šanse da dezorijentisana pčela ubode vas ili vaše najmlađe u besomučnoj potrazi za hranom. Na ovaj način ćete pomoći opastanku pčela, ali i spasiti sebe od ujeda. Postoji još jedan način kako da im pomognete: posadite cvijeće na svom balkonu ili pustite divlje cvijeće da zauzme jedan dio vašeg dvorišta. Biće to pravi užitak za pčele.

novi.ba

LEAVE A REPLY