Prošlo je 14 godina od razornog cunamija u jugoistočnoj Aziji koji je preplavio ogromne dijelove Indonezije i Tajlanda, usmrtivši više od 230.000 ljudi i ranivši nebrojene druge. Slike su obišle cijeli svijet i ostavile su cijeli planet u nevjerovatnom šoku. Među žrtvama je bila i mala Raudhatul Jannah. Djevojčica je zajedno sa bratom iznenađena i povučena od cunamija. Njeni roditelji su bili slomljeni. Mislili su da su izgubili oboje djece. Više od mjesec dana su tražili svoju voljenu djecu, pisali oglase, prevrtali ruševine, ali uzalud. Oboje djece su nastradali, tako su oni barem mislili,prenosi Magazin

Cunami ili Tsunami su dugi valovi uzrokovani tektonskim pomicanjem ploča morskog dna, odnosno podmorskim potresima. Naziv potječe iz japanskog jezika te znači “val u luci”. Često ih se pogrešno naziva plimnim valovima, no nemaju nikakve veze s plimnim oscilacijama. U blizini epicentra visina potresnih valova može biti izuzetno visoka. S udaljavanjem od epicentra, te prilikom putovanja u dubokim okeanskim zaravnima, cunami ima male amplitude no putuje velikim brzinama, u prosjeku oko 700 km/h.

Približavajući se obali, oni se usporavaju te se, zbog sačuvanja mase, uzdižu ovisno o smanjenju dubine mora. Dolaskom na obalu njihove visine mogu poprimiti izvanredne vrijednosti. Uobičajeni periodi cunamija iznose od 10 do 60 min, a ovisan je o prostorno-vremenskim karakteristikama pomicanja morskog dna u zoni epicentra. U blizini epicentra visina potresnih valova može biti izuzetno visoka. S udaljavanjem od epicentra, te prilikom putovanja u dubokim oceanskim zaravnima, cunami ima male amplitude no putuje velikim brzinama, u prosjeku oko 700 km/h.

haber.ba

LEAVE A REPLY