Ova maska ne samo da je pogodna za sve tipove kože, već će i ukloniti neželjene dlake sa lica, ali i učiniti kožu mekanom. Za pripremu ove maske potrebno je: 1 paradajz, Želatin prah, Sirovo mlijeko, Priprema i primjena: Uzmite sok od jednog zrelog paradajza. U čašu stavite 1 kašičicu paradajz soka. Dodajte 1 kašiku želatinskog praha. U ovo dodajte 1 kašićicu sirovog mlijeka.

Sve dobro izmiješajte i dodajte nekoliko kapljica meda, ponovo promiješajte i maska je spremna za nanošenje. Na lice nanesite debeli sloj maske i pustite da se osuši. Nakon toga skinite sa lica. Paradajz jednogodišnja biljka iz por. pomoćnica (Solanaceae); potječe iz Južne Amerike; uzgaja se u toplijim dijelovima svih kontinenata radi jestivih plodova koji se upotrebljavaju svježi, kuhaju, konzerviraju ili prerađuju. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, poma i jabučica. Jedina je vrsta voća za koju neki smatraju da je povrće.

Dlakava i ljepljiva biljka naraste otprilike 1 metar, listovi su rascijepani, listići duguljasti. Žuti cvjetovi skupljeni su u grozdove, plodovi su u početku zeleni, a sazrijevanjem poprimaju tamnocrvenu boju. Današnjim uzgojem dobilo se sorte rajčica raznih oblika i boja.

Ljekovito djelovanje nalazi se prije svega u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotenom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu.

Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatičnih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti. Oprez je potreban zbog alkaloida solanina, prirodnog pesticida/fungicida, koji je i za ljude otrovan. Solanin je prisutan i u drugim pomoćnicama, a posebno u krumpiru.

novi.ba

LEAVE A REPLY