Učitelji često nisu ni svjesni koliki utjecaj imaju na živote svojih učenika. Oni su ključni za razvoj djece, no njihovi se napori često ne primijete. No jedna se osoba pobrinula da njegov nastavnik prirode i geografije dobije priznanje koje zaslužuje. Albert Siedlecki podučava prirodu i geografiju u srednjoj školi u New Jerseyju već 40 godina. Djeca ga zovu „gospodin Sie“ i svojom je tehnikom odgojio stotine djece. Albert voli svoj posao i iz svojih učenika izvlači najbolje, no tek je nedavno saznao što učenici misle o njemu, kada je dobio iznenadni telefonski poziv.

Jedan od Albertovih bivših učenika iz generacije iz 1980-ih, Lee Buono, htio je razgovarati s njim. Albertu je ime bilo poznato, no nije imao pojma o čemu se točno radi. Lee Buono trenutno je neurokirurg. Htio je razgovarati s Albertom nakon što je operirao jednog njegovog učenika, suca po profesiji. Lee je sucu operirao tumor na mozgu koji je nastao na centru za govor. Nakon operacije sudac je mogao ponovno govoriti. Sudac je bio toliko zahvalan i Leeju je dao savjet zbog kojega je ovaj kontaktirao svoga nastavnika iz srednje škole.

Sudac je Leeju rekao da zahvali osobi zbog koje je odlučio postati kirurg. Lee je odmah znao koga nazvati. Kako navodi Lee, sudac je rekao: „Svakako mu zahvali što te inspirirao da budeš ovdje gdje jesi.“ Albert je bio presretan: „Taj mi je telefonski poziv promijenio način na koji gledam svakog učenika. Od te minute na dalje. Shvatio sam da svaka osoba ima taj potencijal.“ Lee se sjetio kako je na Albertovom satu secirao žabu. Nakon što je uklonio mozak i kralježnicu, Albert ga je pohvalio i rekao kako je to najbolje seciranje koje je vidio: „Rekao mi je ‘Imaš ruke kirurga, pametan si i bistar dječak, i možeš postati kirurg. Ako želiš, možeš postati i neurokirurg.’“

magazin.ba

LEAVE A REPLY