Prije nekoliko dana na Youtubeu se pojavila snimka stravične prometne nesreće u kojoj na svu sreću nije bilo poginulih. Kada vidite o kakvom sudaru se radilo, neće vam biti jasno kako je uopšte moguće da iz ovako nečega ljudi jednostavno odšetaju. Udes se dogodio u blizini Sarpsborga u Norveškoj, gdje su se frontalno sudarili terenac Volvo XC70 i šleper Scania. Mnogi koji su pogledali ovaj video, mišljenja su da bi rasplet bio sasvim drugačiji da se umjesto Volva nalazio neki drugi automobil, pišu “Vijesti-x“. Volvo grupa ili samo Volvo je švedski proizvođač komercijalnih vozila kao što su autobusi, kamioni i automobili koji je osnovan 14. travnja 1927. godine. Volvo je nastao izdvajanjem iz tvrtke SKF koja je proizvodila kuglične ležajeve.

Ime Volvo je registrirano u svibnju 1911. godine kao odvojena tvrtka od SKF-a i kao registrirana marka. Namjera je bila pod tim imenom napraviti posebnu seriju kugličnih ležajeva, no ideja je kratko trajala i SKF je odlučio da svi njegovi proizvodi budu pod oznakom SKF. Volvo grupa ili samo Volvo (latinski:”volvere” ili hrvatski:”Ja vozim”) je švedski proizvođač komercijalnih vozila kao što su autobusi, kamioni i automobili koji je osnovan 14. travnja 1927. godine. Volvo je nastao izdvajanjem iz tvrtke SKF koja je proizvodila kuglične ležajeve.

Ime Volvo je registrirano u svibnju 1911. godine kao odvojena tvrtka od SKF-a i kao registrirana marka. Namjera je bila pod tim imenom napraviti posebnu seriju kugličnih ležajeva, no ideja je kratko trajala i SKF je odlučio da svi njegovi proizvodi budu pod oznakom SKF. Tvrtka Volvo nije bila aktivna sve do 10. kolovoza 1926. kada je vodstvo SKF-a nakon jedne godine priprema odlučilo započeti proizvodnju 10 prototipova i Volvo postaviti kao manufakturnu tvornicu automobila. Volvo je postala nezavisna tvrtka 1935. kada je SKF prodao svoj udio u toj tvrtci.

Prva serija Volvo automobila, Volvo ÖV 4, izašla je iz tvornice 14. travnja 1927. i to je postao službeni datum osnutka Volva. [1] Do kraja godine izrađeno je 297 automobila. [2] Prvi kamion , Serija 1, izašao je iz tvornice 1928. godine. Godine 1930. Volvo je prodao 639 [2], automobila, a izvoz kamiona u Europu započeo je brzo nakon toga. Automobili marke Volvo nisu bili poznati izvan Švedske sve do kraja Drugog svjetskog rata. [2] Prvi autobus, nazvan B1, je izašao iz tvornice 1934. godine, a zrakoplovni motori dodani su u proizvodnju na početku 1940-ih.

vijesti.x

LEAVE A REPLY