Mada u današnje vreme žensko lično ime Branka jeste izgubilo na svojoj popularnosti, ono se ipak daje devojčicama u našoj zemlji i u zemljama regiona, a njegovo poreklo i značenje će biti detaljnije opisani u nastavku teksta koji sledi. Značenje ženskog imena Branka, Preneseno značenje imena Branka je najverovatnije – „ona koja je braniteljka i zaštitnica“; „ona koja ume da odbrani i sebe i druge“; „ona koja je borbena i koja ume da se postavi kao čuvarka“; „ona koja je ratoborna, koja veruije u pravdu i istinu, koja štiti sebe i one koje voli“; „ona koja će da odbrani svoja uverenja“; „ona koja je rođena da se izbori sa svakim zlom i nepravdom koja je okružuje“.

Poreklo ženskog imena Branka, Osnovna je etimološka pretpostavka da je ime Branka staro slovenskog porekla, te da je zapravo izvedeno ime od muškog imena Branko, ili pak od imena Branislava; Brana ili Bratislava. Ime Branka se smatra „složenim imenom“ od reči „braniti“ i reči „ko“, pa je jedan bukvalan prevod imena onaj ko brani; onaj ko je branitelj; onaj ko svakoga štiti; onaj ko svekom nejakom pomaže; onaj ko će zabraniti nepravde i zlo. Učestalost davanja ženskog imena Branka u susednim zemljama regiona i u svetu.

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Branka nije bilo među najdavanijih sto imena za novorođene devojčice ni u Republici Srbiji, kao ni u susednim zemljama kakve su Republika Srpska; Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Pretpostavka je da se ime Branka u napred navedenim zemljama, daje ženskoj deci povremeno ili sporadično, ali ne u onom broju koji bi bio statistički značajan kao pokazatelj popularnosti, te da bi ime dospelo na liste od „top 100“ najčešće davanih ženskih imena.

Zanimljiv je podatak da se ime Branka u Republici Sloveniji prema podacima iz kalendarske 2007. godine našlo na 79. mestu odnosno među najdavanijih sto imena za novorođene devojčice, a statistika pokazuje i da je ime popularno u Bugarskoj; Makedoniji; Crnoj Gori i Grčkoj. Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Branka Najpopularniji nadimci, umanjenice i imena od milja za ime Branka su – Brana; Brankica; Brane; Brankec; Branina; Bana.

emotivnaluda.com

LEAVE A REPLY