Verovatno je najpoznatiji nosilac ovog imena, u izvornom muškom obliku, Aleksandar Veliki, kralj grčke Makedonije i širom sveta poznat vojskovođa. Kada je reč o našoj istoriji, imena Aleksandar bilo je i u obe vladajuće dinastije – među Karađorđevićima i Obrenovićima. Žensko ime Aleksandra je izvedeno od muškog imena Aleksandar, a poreklo vodi iz grčkog jezika, od reči aléxo i andrós, što u prevodu znači zaštitnica, ona koja brani ljude. Upravo zbog takvog značenja reči, ovo ime se koristilo kao jedan od epiteta za boginju Heru, Zevsovu ženu.

Poslednja jugoslovenska kraljica zvala se Aleksandra Karađorđević, a isto ime nosila je i žena poslednjeg ruskog cara Nikolada II Aleksandroviča, Aleksandra Fjodorovna. Ime Aleksandra može se čuti u skoro svim jezicima sveta, u različitim oblicima. Varijacije imena Aleksandra su Sandra, Roksanda, Saška, Sanja. Ženski oblik imena Aleksandar. Ime potiče od grčkog imena Aleksandros  sa značenjem “zaštitnik ljudi” ( alexo =zaštita + andros =muževan, muškarac, čovjek).

Ime je čuvenog makedoskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog (356-323 prije Krista), utemenitelja grada Aleksandrije na obali Egipta, čuvenog zbog kolosalnog svetionika i najveće biblioteke tadašnje epohe i ime je prvenstveno zahvaljujući njemu dostiglo veliku popularnost. Do sada je 8 papa nosilo ime Aleksandar. Ime je u raznim varijantama i njegovim izvedenicama rasprostranjeno širom svijeta, kako kod hrišćana tako i kod muslimana (tursko Iskender ili Al Iskandar kod Arapa) Na našem podneblju od ovog imena su izvedena imena Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca.

emotivnaluda.com

LEAVE A REPLY