Ne postoji ništa što bi roditelja više obradovalo nego da preko telefona čuje zvuke koje beba pravi. Složit ćemo se da ne postoji ništa slađe od situacija kada bebe pričaju, a nisu još uvijek naučile jezik. One uglavnom oponašaju gestikulaciju i intonaciju govora, ali riječi koje izlaze iz njihovih usta su uglavnom: “Blju-gu-ja-nee-ajnihaj.” One se trude da nam nešto kažu, ali je rezultat urnebesan! Ipak, svaki roditelj može potvrditi da, kada je odsutan od kuće, ne postoji ništa što bi ga više obradovalo nego da čuje te zvuke preko telefona! Pogledajte kako je ova bebica lijepo “porazgovarala” sa svojim tatom:

Pod pojmom novorođenče se podrazumijeva beba mlađa od mjesec dana. Infant je odojče, bespomoćno dete, koje još ne hoda i ne govori. Kada se beba rodi, tri najvažnije mjere su dužina, obim glave i masa. Masa je jedan od glavnih pokazatelja bebinog zdravstvenog stanja pri rođenju, ali i stanja majke. Novorođenče je najčešće teško između tri i četiri kilograma a prosjek varira između 3,18 i 3,4 kilograma, po različitim istraživanjima. Ukoliko masa bebe odstupa znatno ispod ovog opsega, moguće je da majka ima neku materičnu infekciju ili hromozomske abnormalnosti. Ako masa bebe odstupa znatno iznad ovog opsega, moguće je da majka ima dijabetes, neku bolest srca ili je i sama gojazna.

Jako male ili jako velike mase novorođenčeta (npr. ispod jednog kilograma ili preko šest kilograma) mogu predstavljati životnu opasnost za dijete i/ili majku. Novorođenče nije u stanju da preživi samo; zbog toga je potrebno prvih nekoliko godina njegovog života posvetiti intenzivnu njegu za njegovo preživljavanje na bazi njegovih osnovnih potreba, navikavanje na moderne uslove života i prilagođavanje svakodnevnoj ljudskoj ishrani. Sve ovo čine njegovi roditelji, sa naglaskom na njegovu majku.

biscani.net

LEAVE A REPLY